Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF predviđa svetskoj privredi pet „slabih“ godina

    Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da će svetska privreda doživeti jedan od najslabijih perioda rasta u poslednjih nekoliko decenija i da će rast biti manji od tri odsto 2023. godine.

    „Uprkos čvrstini tržišta rada i potrošačke potrošnje u većini naprednih ekonomija, kao i oporavku povezanom sa ponovnim otvaranjem Kine, očekujemo rast od manje od tri odsto za 2023. godinu“, izjavila je generalna direktorka MMF Kristalina Georgijeva pred diplomatama u Vašingtonu.

    Prethodni izveštaj MMF o svetskoj ekonomiji, krajem januara, već je predviđao rast od 2,9 odsto u 2023. godini.

    Takav rast od oko tri odsto biće narednih pet godina, rekla je generalna direktorka MMF i istakla da prioritet treba da ostane borba protiv inflacije.

    Ona je izrazila zabrinutost zbog stanja javnih finansija u većini zemalja, pošto je javni dug porastao skoro svuda u svetu, pod dejstvom pandemije korona virusa, a potom i zbog posledica ruske invazije na Ukrajinu.

    Prema njenim rečima, izazovi na koje treba odgovoriti su značajni, posebno da bi se omogućila ekološka tranzicija zemalja u razvoju, čije se potrebe procenjuju na 1.000 milijardi dolara godišnje u narednih nekoliko godina.

    Izvor: Beta

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE