Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niš, porez

    Skupljim građevinskim taksama Niš „tera“ investitore iz centra grada

    Investitori će za gradnju stanova u centu grada, sa obezbeđenim priključkom na toplovodnu mrežu, ubuduće plaćati 21.762 dinara, rekao je vršilac dužnosti načelnika Uprave za građevinarstvo Goran Zdravković.

    „Do sada su investitori koji su gradili stanove u prvoj zoni plaćali 7.700 dinara po kvadratu, a u drugoj zoni 7.200 dinara. Sada su te zone spojene u jednu zonu, shodno spajanju zona za plaćanje poreza na imovinu koje je uradila lokalna poreska administracija i za nju važi doprinos od 21.762 dinara“, izjavio je Zdravković.

    On je kazao da su doprinosi za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u drugoj zoni sada 7.500 dinara po kvadratu, a bili su 6.500 dinara.

    Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da je grad nekoliko puta uvećao nadoknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta kako bi „maksimalno odbio investitore koji žele da grade u centru grada“.

    „Ukoliko je neko spreman da plati tu cenu za gradnju u centru grada, koja je nekoliko puta veća nego li na području opštine Pantelej ili Palilule, u redu neka plati“, istakla je Sotirovski.

    Ona je kazala da grad sa Komisijom za planove razmatra način kako da stane na put investitorima koji garaže, nakon dobijanja upotrebne dozvole, prevaraju u lokale.

    Sotirovski je kazala da se na taj način izigraju i zakon i grad i navela primer Novog Sada koji je odlučio da za svaku garažu pretvorenu u lokal kazni investitora sa dva miliona dinara.

    Izvor: Beta

    Foto: Pixabay, Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE