5 stvari koje treba da uradite kada ste blizu odustajanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 stvari koje treba da uradite kada ste blizu odustajanja

  U svetu preduzetništva, iscrpljenost i umor su češći nego što mislimo. Ovo se može desiti kada smo preopterećeni, ali takođe može doći od toga da nestane inspiracije. Možda se osećate zaglavljeno, nesigurno ili zbunjeno.

  Ako stvari ne idu, naišli ste na teške prepreke ili ste blizu odustajanja u potpunosti, prvo pokušajte ove stvari:

  1. Uzmite slobodan dan.

   Kada ste blizu odustajanje, isključite se, budite nedostupni i potpuno slobodni da radite ono što vas čini srećnim, kao osobu, ne samo kao osnivača ili preduzetnika. Ako dugo niste uzimali neko vreme za sebe, možda vam neće odmah biti lako. Što bolje prihvatite ovu zdravu naviku, to će biti lakše u budućnosti.

  2. Zakažite vreme sa svojim mentorom.

  Ako prolazite kroz težak period kao lider u vašoj organizaciji, obavezno nazovite svog mentora i zakažite sastanak ili ih pitajte za kafu. Mentori su važni u mnogim situacijama, ali posebno u vremenima poput ovih. Verovatno je da je vaš mentor ranije bio u sličnoj situaciji blizu odustajanja, i verovatno će imati ohrabrenje koje vam treba da istrajate.

  1. Ne donosite brze odluke.

  Ako ste spremni da odustanete danas, sačekajte do sutra. Jutro je pametnije od večeri. Šanse su da ćete se osvežiti nakon noći dobrog sna – i da će bilo koja impulsivnost izbledeti. U trenutku očajanja može pomoći da se vratite korak unazad, kako biste ponovo procenili situaciju ili jednostavno napravili pauzu za mozak. Veliki lideri razmišljaju o svojim odlukama, što olakšava da mogu da iza njih stoje dugoročno. Strpljenje i pažljivost će vam dati više povjerenja u odluku koju trebate napraviti i pokazaće poštovanje prema timu koji vodite.

  1. Potražite neistražene mogućnosti.

  Pošto odvojite vreme za pauze, takođe treba vremena da pokrenete kreativne sokove. Da li postoje rešenja o kojima još niste mislili pre odustajanja? Da li su svi putevi ostali neistraženi? Kada ste na kraju konopca, savršeno vreme je da se krećete i razmislite o glavnim tačkama, novim strategijama ili novim rešenjima koji bi mogli rešiti vaš problem – ili ćete barem biti na pravom putu kako biste ih pronašli.

  1. Uzmite plaćeno odsustvo

  Bilo da ste neprofitni lider ili osnivač preduzeća, napraviti neku promenu u svetu je teško. To je emocionalno iscrpljujuće, finansijski opterećujuće i široko kompleksno. Na kraju dana, možda će vam trebati pauza – a to ne znači da ćete odustati. Važno je da brinete o sebi. Bilo da vam je potrebno 2 nedelje ili 2 meseca, uzmite u obzir kako bi to moglo da izgleda i kako bi to moglo da vam obezbedi mentalni odmor koji je potreban da ponovo budete inspirisani i podstaknuti vašim radom.

  B. F. Skinner je najbolje rekao: “Neuspeh nije uvek greška, već je to jednostavno najbolje što može učiniti pod datim okolnostima. Prava greška je prestati pokušavati.”

  Blizu odustajanja će biti neuspeha, teških dana i neuspelih pokušaja. Ali, umesto da odustanete, dajte sebi spisak stvari pre nego što okačite rukavice o klin. Verovatno postoji perspektiva o kojoj niste razmišljali, strategija koju još niste probali, ili ohrabrenje koje ćete dobiti ako nas poslušate.

  Barem za danas, nastavite da gurate napred.

  [preporucene_vesti ids=”290510, 262458, 290148″]

  Izvor: Forbes/BIZLife

  Foto: Pexels

  Piše: M.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE