Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 laži koje svi roditelji koriste

  Roditelji svakodnevno lažu svoju decu, samo to ne shvataju. Možete reći svome detetu da ne laže, ali ukoliko izgovarate male laži svakodnevno, svoje dete učite da laže. A ono će misliti da je to u redu, jer to rade mama i tata. Daćemo vam nekoliko primera laži koje roditelji govore svom detetu nesvesno.

  1. “Deda Mraz vas gleda.”

  Umesto da im pretite sa time da im Deda Mraz neće dati poklone, oduzmite im neku igračku kada nisu dobri kako bi znali da njihovo ponašanje ima posledice. Ako se jedno dete svađa sa svojim bratom ili sestrom i vi, da biste to zaustavili, kažete da ih Deda Mraz gleda postajete lažov jer će oni pre ili kasnije saznati istinu. Odredite realističniju kaznu, kao na primer oduzimanje igračaka na određeno vreme.

  1. “Neću dopustiti da ti se ikad dogodi išta loše.”

  Ovo je možda vaša namera, ali je ona teško ostvariva. Niko ne može zaštiti svoje dete u potpunosti i stalno. Umesto toga, recite istinu ali na taj način da se vaše dete oseti zaštićeno, ali i svesno stvarnih opasnosti.

  1. “Park je zatvoren.”

  Vi vrlo dobro znate da je park otvoren, ali nemate vremena za to. Umesto da lažete, budite iskreni i objasnite detetu zbog čega nećete ići. Oni će možda biti nezadovoljni, ali će naučiti da ne mogu imati sve u životu.

  1. “Obećavam da neće boleti.”

  Zamislite situaciju u kojoj vaše dete treba da primi vakcinu i place i vrišti, a vi samo želite da prestane. Međutim oni plaču jer znaju da lažete – slagali ste ih prvi put kada ste im rekli da  neće boleti. Oni znaju najbolje. Nemojte lagati, recite im da će ih pecnuti samo malo i da će nakon toga dobiri lizalicu. Objasnite im da im je vakcina potrebna i potrudite se da im sve što bolje objasnite. Ne budite lažov.

  1. “Najbolji si!”

  Ne hvalite decu ako ne mislite da su dobri u onome što rade. Verovali ili ne, deca vrlo lako mogu da otkriju da li ih lažete i da ste neiskreni. Umesto toga, možete pohvaliti njihovu želju i trud. Hvalite ih zbog nečega u šta verujete.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE