Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ponovo slobodan izvoz organskih žitarica i brašna

    Izvoz organskih žitarica, pšenice, kukuruza i brašna iz Srbije ponovo je slobodan nakon što je Vlada Srbije uvažila zahteve proizvođača i iz zabrane izvoza izuzela žitarice organskog porekla.

    „Izvoz organskih žitarica je oko mesec i po bio onemogućen zbog toga što su se vodile pod jedinstvenim međunarodnim tarifnim carinskim brojem konvencionalnih žitarica i uljarica čiji je izvoz bio zabranjen“, rekla je generalni sekretar Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“, Ivana Simić.

    Dodala je da je odluka o izuzeću organskih proizvoda od zabrane izvoza veoma značajna, a pošto nije bila dugi vremenski period na snazi nije napravljena šteta.

    Vlada Srbije usvojila je dopunjenu odluku, donetu 10. marta, o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zbog prehrambene sigurnosti tokom rata u Ukrajini, kojom se od zabrane izvoza izuzimaju prehrambeni proizvodi organskog porekla.

    Vlada je tu dopunu odluke obrazložila činjenicom da je reč o malim površinama na kojima se u Srbiji odvija organska proizvodnja, da je to sektor koji se u Srbiji tek razvija i da su u pitanju proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu, pa je procenjeno da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva.

    Izvor: Beta

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE