Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preporuka Vlade Srbije: Godišnji iz prošle može se koristiti i u 2023. godini

  Vlada Srbije preporučila je svim poslodavcima da zaposlenima koji zbog epidemije virusa korona nisu mogli da iskoriste odmor za 2021. godinu omoguće da ga započnu i iskoriste do kraja ove ili do 30. juna naredne godine.

  Zaključak Vlade objavljen je u Službenom glasniku 11. marta 2022. godine. Takva preporuka bila je i prošle godine.

  „Preporučuje se poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima koji zbog prirode posla u vanrednim okolnostima usled epidemije kovida-19 ili zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od te bolesti, kao i zbog određivanja izolacije nisu iskoristili godišnji odmor da im se omogući da ga iskoriste“, rečeno je u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.

  Poslodavci imaju opciju da omoguće zaposlenima da do kraja godine iskoriste godišnji odmor ili da prvi deo odmora, u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno, iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2022. godine, a preostali deo zaključno sa 30. junom 2023. godine.

  Mnogi zaposleni zbog epidemije virusa korona nisu mogli da iskoriste godišnji odmor u prošloj godini. Na udaru su najviše bili zdravstveni radnici, u crvenim zonama, koji su radili skoro bez pauze. Ništa lakše nije bilo ni zaposlenima u privredi, posebno u farmaceutskoj industriji i trgovini.

  Neki poslodavci se ogluše o preporuku

  Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da taj sindikat obraćao Ministarstvu za rad, ali da su tražili i podršku Ministarstva zdravlja da se omogući zaposlenima da iskoriste godišnji odmor od prošle godine.

  Potpuno je opravdana i ispravna preporuka da se mogu godišnji odmori naknadno iskoristiti, jer niko nema pravo da uskraćuje zaposlenom njegovo zakonom utvrđeno pravo na korišćenje godišnjeg odmora. I mi smo svojom inicijativom doprineli donošenju takve odluke, kroz urgiranje u ministarstvima i Vladi Srbije“, navela je Savić za Euronews Srbija.

  Sličnu preporuku Vlada Srbije donela je i prošle godine za korištenje odmora iz 2020. i većina poslodavaca je tu preporuku prihvatila, ali je bilo i onih gde to nije poštovano.

  „Kada je nešto na nivou preporuke i nije obavezujuće, onda imamo šaroliku situaciju. Neki poslodavci su poštovali preporuku i omogućili korištenje starog godišnjeg odmora, dok neki nisu. Svuda gde imamo organizovane sindikate poslodavci su 100 odsto se pridržavali preporuke. Nekima je plaćeno, a negde je prošlo i bez plaćanja i bez odmora. Uvek se lomi preko leđa radnika“, rekla je Savić.

  Izvor: Euronews

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE