Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „30 ispod 30“, Filip Nišić: „Uskočite u vatru” ako vam se ukaže prilika

    Filip Nišić radi u hotelu „Gorski&Spa” na Kopaoniku, na poziciji Executive Chefa. Nakon završene srednje škole za kulinarskog tehničara, završio je studije za menadžment u hotelijerstvu i turizmu.

    Još u toku studiranja radio je u nekoliko beogradskih restorana, na pozicijama pomoćnog kuvara i kuvara, a 2015. godine je otišao u Ameriku, gde je proveo nekoliko sezona, unapredivši svoje znanje. Radio je kao kuvar dve sezone na Martinim vinogradima, u restoranu „Atria”, jednom od najboljih restorana na tom luksuznom ostrvu, zatim u Koloradu, na planini Vejl, u fine dining restoranu „Splendido”. Susreo se sa dosta naprednijim sistemom rada u ugostiteljstvu i sada otvoreno kaže da ne bi bio na sadašnjoj poziciji da nije prošao kroz njihov sistem rada.

    Nakon povratka u Srbiju, 2019. godine, nastavio je sa radom u lokalnim restoranima nekoliko godina. U restoranu „Jam”, koji ima preporuku Mišlena, radio je na poziciji zamenika šefa kuhinje (sous chef), a potom je prihvatio poziv jedne od najvećih mesara u Srbiji da pomogne u pokretanju tada novog koncepta u Srbiji, po uzoru na španski „mercato” (market kultura) – „Morava koncept store”. Kao šef kuhinje, osmislio je jelovnik u skladu sa tadašnjim mogućnostima poslovnog prostora kojim su raspolagali, a koji je ubrzo postao veoma popularan. Godine 2022. ukazala mu se prilika za posao u hotelima sa pet zvezdica na primorju Crne Gore – „Nikki Beach” (restoran „Sirocco”) i „Huma Kotor Bay” (restoran „Mudra Art Cuisine”), koji su, zapravo, bili njegova prekretnica iz restorana u hotele. Nakon dve sezone na Crnogorskom primorju, prošle godine je dobio priliku da svoj karijerni put nastavi na poziciji Executive Chefa u hotelu „Gorski&Spa” i da se vrati u Srbiju.

    Filip Nišić, Gorski

    Odlučio je da karijeru nastavi u Srbiji smatrajući da ugostiteljstvo i turizam kod nas nikada do sada nisu bili na ovako visokom nivou, a svakako postoji potencijal da se i dalje razvijaju i da se stekne konkurentnost na svetskom nivou. Filip želi svojim radom da doprinese tome. Pojavom francuskih vodiča „Mišlen” i „Go i Mijo” hoteli i restorani su podigli kvalitet svoje hrane i usluge, zbog čega je došlo do „nadmetanja” i zdrave konkurencije, a to je uticalo na porast kvaliteta. To se, kako kaže, može videti po velikom broju novih ugostiteljskih objekata koji zaista pružaju izvanredan gastronomski doživljaj svojim gostima.

    • Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočili na svom putu do uspeha?

    Definitivno bi to bio prelazak iz restorana u hotel. Kao što sam već rekao, dosta je izazovnije raditi u hotelu, jer uglavnom ima i po nekoliko restorana u sklopu jednog hotela, broj zaposlenih je znatno veći i sam sistem poslovanja je kompleksniji. Dok sam radio na poziciji zamenika šefa kuhinje u hotelu „Nikki Beach” i „Huma Kotor Bay”, dešavalo se da odlazimo i u druge restorane u sklopu hotela kako bismo im pomogli oko sastavljanja jelovnika, organizacije posla i samog servisa. To iskustvo mi je pomoglo u usavršavanju mog kulinarskog znanja i smatrao sam da je vreme da krenem da stičem iskustvo i van kuhinje. Nedugo zatim sam primio poziv iz hotela „Gorski&Spa” za potencijalnu poziciju Executive Chefa i osetio sam da je to prava prilika za moje dalje usavršavanje. Bio sam svestan da je u pitanju dosta izazovnija pozicija, koja podrazumeva mnogo aspekata posla sa kojim se nisam do tada susretao, ali to je bila moja želja i vrlo brzo sam i prihvatio njihovu ponudu. Vođenje preko 60 ljudi, komunikacija sa dobavljačima, ugostiteljima, organizovanje raznih događaja – postali su moja svakodnevica, u kojoj sam se veoma dobro snašao. I sada, posle skoro godinu dana, ne bih ništa menjao na tom putu.

    • Šta vas inspiriše i pokreće u vašem poslu?

    Sve u vezi sa hotelskim poslovanjem vrlo mi je zanimljivo i izazovno. Fokus na sve aspekte poslovanja mora da bude konstantno na maksimumu kako bi i kvalitet usluge koju pružamo i koju naši gosti očekuju bio na zavidnom nivou. Najviše me ispunjava to što radim sa ljudima koji su maksimalno posvećeni svom poslu, što se može videti po nagradama koje smo osvojili u proteklih nekoliko godina: za najbolji Food & Beverage tim, za najbolji italijanski restoran u Srbiji, za najboljeg Pastry Chefa, za najbolji hotel u Srbiji i dr.

    SVE U VEZI SA HOTELSKIM POSLOVANJEM VRLO MI JE ZANIMLJIVO I IZAZOVNO

    • Koje su ključne veštine koje smatrate neophodnim za uspeh u vašoj oblasti?

    Nakon ovoliko godina u kulinarstvu, smatram da je za svakog kuvara i sve one koji žele da postanu kuvari vrlo bitno da prihvataju znanja i savete svojih mentora i kolega i da budu timski igrači. Rad u kuhinji je sličan timskom sportu, gde ništa ne zavisi samo od jedne osobe, nego od zajedničkog rada i truda čitavog tima. Kao i u svakom timskom radu, strpljenje, razumevanje i poštovanje moraju da budu konstantni. Sa druge strane, pozicija Executive Chefa zahteva i jako dobre organizacione i komunikacione veštine, jer ste vi osoba koja je odgovorna za rad čitavog tog tima.

    • Kako definišete uspeh i šta on za vas znači?

    Sa godinama se menjalo ono što smatram uspehom. Kada sam bio mlađi, uspeh sam merio na ličnom nivou, po tome koliko brzo sam mogao da napredujem i pređem u novi restoran u kome sam sticao nova znanja i iskustva. Sada smatram uspehom to da se zadržim u jednom sistemu i tu svojim radom probam da doprinesem na razne načine, da ne ostvarujem samo lične, već i poslovne ciljeve, da doprinesem tome da se zaposleni oko mene osećaju zadovoljno, poštovano i uključeno u ostvarenje tih ciljeva.

    Filip Nišić, Gorski

    • Kako nalazite ravnotežu između profesionalnog i privatnog života?

    Profesija kojom se bavim jedna je od izazovnijih kada je reč o usklađivanju privatnog i profesionalnog života, bilo da radite u kafiću, restoranu ili hotelu koji je u gradu u kojem živite, a pogotovo ukoliko radite van njega. Rad vikendima i praznicima se podrazumeva, čak je i intenzivniji od standardnih radnih dana, jer kada svi idu na odmor, od nas se tada najviše očekuje. Iako već godinama radim van Beograda, van grada gde su mi porodica i prijatelji, ne mogu reći da sam se navikao na to. Zato svaki slobodan trenutak koji imam koristim da dođem kući i da provedem što više kvalitetnog vremena sa njima. To vreme sam kroz godine naučio da cenim.

    Moj savet svim mladim profesionalcima jeste da, ukoliko im se ukaže prilika da „uskoče u vatru”, to i urade. Koliko god se plašili promene i odgovornosti, one sa sobom sigurno donose nova iskustva, savladavanje novih veština, ali i samopouzdanje, jer jednom kada izađete iz svoje zone komfora – shvatićete koliko je to moćan osećaj. 

    Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

     

    Izvor: BIZLife

    Foto: Stefan Jovanović i Zoran Rašić

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE