Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  2023.

  Kompanije planiraju budžete za 2023., sada je vreme da razmišljate o POVIŠICI

  Kompanije privode četvrti kvartal kraju, a sa tim ide i presek stanja i planiranje budžeta za iduću, 2023. godinu. 

  Ova godina pokazala nam je da vlasnici kompanija i biznisa moraju biti mnogo fleksibilniji kada su budžeti u pitanju nego što je to bio ranije slučaj. Sa ratom u Ukrajini nastupila je velika inflacija, a poskupelo je gotovo sve: od građevinskog do kancelarijskog materijala. O energentima i da ne pričamo.

  A gde su tu ljudi, odnosno zaposleni?

  Ogromna poskupljenja posebno utiču na zaposlene koji imaju fiksne, i često ne tako kompetitivne plate. Mnogi su, iz tog razloga, pri kraju ove godine tražili povišice. Kako su kompanije i menadžeri reagovali, pitanje je za sebe, ali činjenica je da će o ovome morati da misle prilikom kreiranja budžeta i finansijskih planova za 2023. godinu.

  2023.

  Novčanik (Unsplash)

  Zato je poslednjih 15 dana ove godine idealan trenutak za traženje povišice.

  Caka je, međutim, što mnogi zaposleni u Srbiji i dan danas zaziru od toga. Zato vam donosimo devet jednostavnih načina da tražite povišice od svojih šefova i menadžera, uz napomenu da ne računate da će se to desiti odmah, ali su velike šanse da ćete biti u glavi onoga ko pravi finansijske planove za vašu kompaniju u 2023. godini.

  1. Napišite, razradite i provežbajte plan

  Ne ulazite na sastanak na temu povišice praznih ruku, i bez prethodne pripreme.

  Smislite listu konkretnih razloga zašto zaslužujete povišicu, zapišite je, i prođite kroz nju da biste osigurali samopouzdan i ubedljiv nastup. Možda pored tih svojih razloga želite da pomenete da ste u poslednje vreme imali više odgovornosti na poslu, dodatne zadatke, da ste uspešno usvojili nove strategije i priveli kraju projekte, i koje planove imate da u budućnosti poboljšate uspešnost svog sektora. Razmislite o tome da svoj plan otkucate i odštampate za svog šefa, da može da ga pregleda i razmotri sa drugim supervizorima ako je potrebno.

  2. Postignite nešto značajno

  Bilo bi idealno da pre nego što zatražite povišicu, postignete nešto značajno za kompaniju u kojoj radite. Na taj način ćete lakše dobiti ono što tražite i uspeti da menadžeru „začepite usta“.

  Ako niste postigli nešto tako značajno u skorije vreme, setite se nekog nedavnog velikog postignuća i pomenite ga.

  Zaradite na impulsu svojih uspeha, ali unapred smišljajte strategiju za traženje pozicije da biste se našli u idealnoj poziciji da pitate šefa za zasluženo podizanje primanja.

  3. Obucite se za uspeh

  Čak i ako je kodeks oblačenja u vašoj kancelariji opušteniji, kada se radi o sastanku na temu povišice i unapređenja, treba da se obučete za poziciju koju želite. Stavite kravatu, ispeglajte košulju, ili skinite sa ormara one neudobne salonke u kojim se osećate najdominantnije. Iako ne želite da izgledate kao da se previše trudite, uglađen i profesionalan izgled ne može da škodi, i samo će pomoći vašem samopouzdanju.

  4. Napravite plan B

  Niko ne želi da čuje ne kao odgovor, ali odbijanje može da vam pruži prilliku da date sledeći predlog. Da li želite da se raspitate u vezi sa radom od kuće? Da li vam treba novi laptop ili telefon za posao? Postoji li konferencija ili događaj u industriji koji biste želeli da posetite? Vaš šef će verovatno pristati na manji zahtev nakon što je odbio veći.

  5. Ne bavite se ozbiljnim pitanjima putem elektronske pošte

  Iako je prihvatljivo da zakažete sastanak putem e-pošte, trebalo bi da razgovor o novcu obavite uživo. To je najbolji način da pokažete da ste ozbiljni, i to je najbojli način da odmerite reakciju nadređenog/e na vaš zahtev. Čak se usudite da ga/je izvedete na ručak.

  6. Ne tražite ništa u vreme velikog stresa na poslu

  Upotrebite zdrav razum kada prilazite nadređenima sa finansijskim zahtevima. Ako je uprava posebno napeta, najverovatnije nije pravo vreme da pominjete te teme. Ako možete, sačekajte par dana i procenite kada je šef/ica dobro raspoložena.

  2023.

  Novac (Unsplash)

  7. Ne dajte nikakve ultimatume ako niste zaista spremni da izgubite posao

  Budite oprezni kako predstavljate vašu molbu. Ne želite da budete previše grubi ili da delujete zahtevno. Naravno, budite samouvereni i asertivni, ali pazite na svoj ton i fokusirajte se na to da budete strpljivi, profesionalni i puni razumevanja.

  Oprez pri pregovaranju. Nikako ne upotrebljavajte reči: “Želim povišicu, inače..!”, ma koliko da ste besni, jer želite da ostanete u dobrom sećanju kolegama, a u dobrim odnosima sa šefom čak i ako vas on ili ona odbiju. Nikad se ne zna u kom će pravcu otići vaše karijere i gde ćete se opet sresti.

  8. Nemojte upotrebiti informacije o platama Vaših kolega kao argument za dobijanje povišice

  To je ogovaranje, a nećete dobiti veću platu ako se tako neprofesionalno predstavite pred nadređenima. Umesto toga, fokusirajte se na vaše individualno iskustvo i postignuća i razloge zašto treba da dobijete povišicu.

  9. Nemojte odavati previše ličnih informacija

  Idealno bi bilo kada biste krojili svoj predlog u okviru profesionalnih argumenata koji vam idu u prilog: postignuti rezultati, rast profita kom ste doprineli, podrška koju ste pružali nadređenima vrednim ili prekovremenim radom, idejama koje donosite firmi u cilju razvoja. Neke stvari su bolje neizrečene, osim ako nemate posebno familijaran odnos sa šefom/icom. Njima nisu potrebni razlozi zašto vama treba povišica, već oni zašto je zaslužujete.

  Šta da očekujete u 2023. nakon što ste tražili povišicu

  Vi želite odmah da saznate jeste li dobili povišicu ili ne, ali uzimajući u obzir da je kraj godine, dajte menadžemntu vreme da razmisli i da vašu povišicu uvrsti u biznis plan za 2023. godinu.

  Nemojte “potonuti” ako Vas odbiju. Možda samo trenutno nema novca vašu povišicu, bez obzira kako je dobro zaslužena.

  Takođe, mnoge kompanije imaju formalnu politiku koja reguliše plate i bonuse, tako da možda nemaju fleksibilnost da vam daju povišicu osim kada se kvalifikujete za jednu po kompanijskoj regulativi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE