Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  12 stvari, po Bafetu, na koje siromašni „bacaju pare“

  Jedan od najuspešnijih investitora na svetu Voren Bafet tvrdi da postoji 12 stvari koje ljude čine siromašnijim.

  Zapravo je reč o finansijskim odlukama za koje je milijarder uveren da se njima može osigurati da novac dobro služi.

  Zanemarivanje ličnog razvoja

  Ako se novac ne troši na lični razvoj, tj. ako se lični razvoj zanemaruje pravi se greška. Bafet smatra da je ulaganje u sebe najbolja investicija. To podrazumeva poboljšanje veština i školovanje, čime se povećava izgled za bolju zaradu.

  Oslanjanje na kreditne kartice

  Nepotrebna potrošnja na kreditnim karticama može dovesti do duga na kartici, a time se mogu zaseniti sve ostale finansijske pogodnosti koje postoje. Taj problem je utoliko veći zbog kamata na dugove.

  Učestali izlasci u barove

  Za Bafeta su pogrešne učestale društvene aktivnosti koje podrazumevaju konzumaciju pića u barovima i pabovima. Zagovornik je finansijski pristupačnijih društvenih okupljanja, kao što su kućna druženja. Mišljenja je da se na taj način može značajno uštedeti.

  Kupovina poslednje tehnologije

  Novi tehnološki uređaji mogu biti primamljivi, ali i oni koji su ranije proizvedeni služe jednako dobro. Sam Bafet ima istoriju posedovanja funkcionalne, a ne najnovije tehnologije. Važno je proceniti da li zaista vredi kupiti novi tehnološki uređaj.

  Prekomerena potrošnja na odeću

  Ovaj milijarder, kao i većina drugih milijardera, sklon je jednostavnosti u odevanju. Bira klasičnu, dugotrajnu garderobu, umesto blještave garderobe skupih brendova.

  Kupovina novih automobila

  Automobili su poznati po brzoj amortizaciji. Zato je Bafetov savet kupovina polovnih automobila i njihovo zadržavanje sve dok su pouzdani.

  Neiskorišćeno članstvo u teretani

  Bafet podržava aktivan način života, ali upozorava da neiskorišćeno članstvo u teretani ima svoju cenu. Zapravo, zagovornik je besplatnih ili jeftinih fitnes rutina koje mogu biti jednako efikasne ako se redovno praktikuju.

  Nepotrebne pretplate

  Pretplata, kao što je pretplata na internet videoservise, može biti veliki finansijski odliv. Zbog toga preporučuje otkazivanje pretplate za usluge koje se ne koriste ili od kojih nema koristi.

  Preterano oslanjanje na produkte za negu kože

  Bafet nije pobornik prekomjerne upotrebe ili nepotrebnog kombinovanja proizvoda za negu kože. I po ovom pitanju smatra da postoje jednostavne i efikasne rutine kojima se može uštedeti novac i sačuvati koža.

  Česti noćni izlasci

  Socijalizacija je neophodna, ali česti noćni izlasci mogu biti značajan trošak. Alternativa su provodi u kućnom aranžmanu, kao što su kućne filmske večeri.

  Kockanje

  Iako kockanje može biti prečica do bogatstva, Bafet napominje na razumevanje toga koliko je to izgledno. Poziva na finansijske odluke za dugoročno sticanje bogatstva, a ne na trenutna uzbuđenja.

  Pušenje

  Pušenje cigareta je skupa navika i jasno je da se prestankom pušenja može znatno povećati lični budžet.

  Izvor: BIZLife, Klix

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE