Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  100 najboljih u Srbiji: EPS ima najveće prihode, PKB najveći gubitaš

  Elektroprivreda Srbije (EPS) imala je u 2018. godini najveće poslovne prihode u iznosu od oko 264 milijarde dinara, ali je neto dobit iznosila približno 1,6 milijardi dinara i smanjena za 53,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je u danas u  Agenciji za privredne registre (APR).

  EPS je, kako je na konferenciji za novinare rekla registrator Registra finansijskiih izveštaja APR-a Ružice Stamenković, kumulirao i najveći ukupan gubitak od nešto više od 120 milijardi dinara, što je za 1,4 odsto manje nego godinu dana ranije.

  „Taj gubitak iznosi 3,3 odsto ukupnog gubitka privrede“, rekla je Stamenković i dodala da je EPS imao 25.761 radnika ili 724 manje nego prethodne godine.

  Najuspešnije privredno društvo prošle godine je bila Naftna industrija Srbije (NIS) koja, kako je rekla Stamenković, nema tekućih i akumuliranih gubitaka i druga je kompanija u Srbiji po ostvarenim prihodima od 258,5 milijardi dinara uz njihov godišnji rast od 19,8 odsto.

  Prema ostvarenom neto dobitku u 2018. godini od oko 26 milijardi dinara NIS je na trećem mestu na listi APR-a na kojoj je 100 najuspešnijih preduzeća u Srbiji prema analizi finansijskih izveštaja, ali je dobitak smanjen u odnosu na prethodnu godinu za 6,2 odsto. Ta kompanija je imala 4.099 radnika, 54 više nego godinu dana ranije.

  Najveći neto dobitak od oko 90 milijardi dinara ostvarila je kompanija Zidjin Bor (bivši RTB Bor) koji je znatno veći od ostavrenog godinu dana ranije (975 miliona dinara). Taj dobitak čini 12,1 odsto ukupnog neto dobitka svih privrednih društava u Srbiji.

  Drugo mesto prema neto dobitku zauzeo je beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ čiji je neto dobitak nešto više od 53 milijarde dinara i višestruko je veći od ostvarenog u 2017. godini od oko 3,3 milijarde dinara.

  Tome je, prema rečima Stamenković, najviše doprinela uplata jednokratne koncesione naknade od oko 59,3 milijrade dinara francuske kompanije Vansi koja će ga koristiti 25 godina. U 2018. godini prosečan broj zaposlenih na aerodromu je bio 1.556, a godinu dana ranije 1.408.

  „Novoosnovano privredno društvo Al Dahra Srbija je četvrto prema iskazanom neto dobitku od oko 12,2 milijarde dinara koji prevashodno potiče od dobitka od povoljne kupovine“, rekla je Stamenković.

  Istakla da je u napomeni uz finansijski izveštaj ta kompanija navela da je, „shodno računovodstvenim propisima odmerila vrednost kupljene imovine po fer vrednosti na dan kada ju je preuzela, a razliku u odnosu na plaćenu naknadu za tu imovinu iskazala kao dobitak od povoljne kupovine“.

  Telekom Srbija zauzeo je peto mesto na listi najprofitabilnijih privrednih društava ali je neto dobitak u iznosu od oko 10,2 milijarde dinara za 30 odsto manji od ostvarenog u 2017. godini.Ta kompanija zapošljava 7.777 radnika i peta je u Srbiji prema broju zaposlenih.

  Među profitabilnim telekomunikacionim kompanijama su još i Telenor, SBB, VIP mobajl i HD WIN.

  Najveći gubitaši u 2018. godini su PKB korporacija, koja je prodala najveći deo imovine, čiji gubitak iznosi oko 22,7 milijardi dinara. Na toj listi su još i rudnici JP PEU Resavica JKP GSP Beograd, JP TE Kosovo (Obilić).

  Stamenković je kazala da medju 100 najboljih nema kompanija iz sektora informatike a da zabrinjavaju gubici mikro firmi koji dostižu gubitke velikih firmi.

  Vršilac dužnosti direktora APR Milan Lučić rekao je da će usvajanjem zakona o evidenciji stvarnog vlasništva biti uvedene prekršajne kazne i krivična odgovornost jer do sada je samo 80 odsto vlasnika evidentiralo vlasništvo.

  On je rekao da APR samo evidentira fizička lica kao vlasnike ali ne proverava podatke već da to rade druge nadležne instutucije.

  Dodao je da je prinudno likvidirano 23.000 firmi i da su uslove ispunile još 15.000 firmi jer nisu predale završne račune za 2016. i 2017. godinu.

  Izvor: Beta

  Foto: EPS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE