Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Električni trotineti ipak neće moći na pešačke staze

  Vozači električnih trotineta ipak neće moći da se kreću pešačkom stazom, kako je prvobitno planirano izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

  Ovo je bila jedna od najspornijih tačaka u nacrtu, koji prvi put definiše pojam električnog trotineta (e-trotineta), njegove brzine i ostalih uslova za vožnju.

  Radna grupa za izradu ovog zakona odlučila je da unese određene prepravke u nacrt, a prema rečima predsednika organizacije Komitet za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića, reč je najpre o „brisanju“ pešačkih staza kao površina kojima će vozači e-trotineta moći da se kreću.

  Električni trotineti, koje zakon vidi u vrlo sličnom položaju kao bicikle, moći će da se kreću primarno biciklističkim stazama, trakama i pešačko-biciklističkim stazama, ali i kolovozom, u određenim situacijama.

  „Električni trotineti će ići na biciklističke staze i voziće se kolovozom najviše jedan metar od ivice. To svakako nije savršeno rešenje za trotinetiste, ali ako biciklisti moraju na kolovoz, moraće i oni“, rekao je Okanović za Tanjug.

  Pojedine sporne odredbe nacrta će, sudeći prema dosadašnjim izjavama čelnika, ostati u nacrtu, a odnose se na nošenje svetloodbojnog prsluka ili reflektujuće materije (što nije isto što i svetlo na vozilu).

  Vozači e-trotineta, odnosno lakih električnih vozila, moraće kod sebe da imaju tehničku dokumentaciju o vozilu kojim upravljaju, koja će sadržati snagu elektromotora, konstruktivnu brzinu i masu praznog vozila.

  Lako električno vozilo ima najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg.

  Okanović je otkrio i da ostaje namera nadležnih da se privremeno oduzme vozilo onima koji u roku od 24 meseca ponove jedan od najtežih prekršaja protiv bezbednosti saobraćaja, kao što je vožnja sa preko 1,2 promila alkohola, vožnja kad vam je vozačka dozvola oduzeta i slično.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE