Zvezdin OTPIS DUGA je "bankarska tajna"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zvezdin OTPIS DUGA je “bankarska tajna”

  Agencija za osiguranje depozita, stečajni upravnik Agrobanke, odbila je zahtev Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da dostavi informacije o dugovima Crvene zvezde prema ovoj banci.

  Nakon godinu i po dana čekanja i reakcije Poverenika, Agencija ne želi da dostavi tražene informacije pod izgovorom da je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna, navodi se u tekstu.

  Kako piše CINS, godinu i po dana dugo ćutanje Agencije za osiguranje depozita o otpisu duga Fudbalskom klubu Crvena zvezda završeno je odbijanjem zahteva Centra za istraživačko novinarstvo Srbije za pristup informaciji od javnog značaja.

  Nakon teksta u kom je CINS otkrio da će višemilionski dug FK Crvena zvezda prema Agrobanci (Novoj Agrobanci) ponovo biti smanjen, novinari CINS su tražili od Agencije informacije na koji način i po kom osnovu je dug otpisivan tokom godina, kao i sve sporazume sklopljene sa klubom kojima su regulisani dugovi prema ovoj banci.

  Agencija nije odgovorila na zahtev, zbog čega se CINS u martu 2020. žalio Povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je rešenjem iz jula ove godine naložio Agenciji da postupi po zahtevu.

  Agencija je odbila zahtev CINS 5. avgusta, jer je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna, čijim odavanjem bi mogle da nastupe “teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom koji pretežu nad interesom za pristup informaciji”.

  “U slučaju dostavljanja traženih podataka licu koje nije steklo legitimaciju stečajnog poverioca, došlo bi do značajnog narušavanja tretmana jednakosti poverilaca stečajnog dužnika”, piše u odgovoru Agencije.

  Podsećanja radi, dug Crvene zvezde prema Agrobanci iznosio je oko 17 miliona evra, kada je u leto 2019. godine iz Zvezde saopšteno da je otpisom kamata dug smanjen na 6,8 miliona. CINS je pisao o tome da će višemilionski dug ponovo biti smanjen.

  Izvor: N1

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE