Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država „BRANI“ Gramer, sindikati sumnjaju u BANKROT

  Kompanija Gramer iz Aleksinca ispunila je sve obaveze po osnovu ugovora o državnim podsticajima, tvrdi Ministarstvo privrede Srbije, dok sindikati strahuju da je fabrika pred bankrotom.

  Gramer nije obavestio Ministarstvo privrede o odlukama poslovanja, što nije ni bio u obavezi da učini s obzirom na to da su investicioni projekti uspešno realizovani tokom 2013. i 2015. godine, kao i da je period garantovanog ulaganja i zaposlenosti (monitoring) završen 2016, odosno 2018. godine“, navodi se u saopštenju povodom informacija da će Gramer otpustiti veliki broj radnika.

  Nemački Gramer je 2008. godine u Aleksincu otvorio fabriku u kojoj proizvodi presvlake za auto sedišta, a zapošljavao je 1.430 radnika.

  Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević potvrdio je da je 90 radnica fabrike Gramer dobilo otkaz kao tehnološki višak, ali je demantovao navode da će do kraja godine još 400 radnica u toj fabrici ostati bez posla.

  Ministarstvo privrede je u saopštenju navelo da će u slučaju ostanka bez posla određenog broja ljudi „raditi na pronalasku rešenja“.

  „Sloga“: Nema nijednog Austrijanca ili Nemca

  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su saopštili da strahuju da je fabrika nemačke kompanija Gramer u Aleksincu pred bankrotom, iako je dobila obilne subvencije države, jer je 90 radnika dobilo otkaz i slede nova otpuštanja.

  „Dobro je što su otpušteni radnici, mahom žene, još istog dana dobile ponudu da se pod boljim uslovima zaposle u kompaniji Magma seetings iz Odžaka, koja se takođe bavi šivenjem presvlaka za auto sedišta i koja je nedavno otvorila pogon u Aleksincu“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

  Taj sindikat tvrdi da po rečima radnika Gramera „postoji ozbiljan sukob među menadžerima koji danima ne dolaze na posao, jer navodno imaju različita viđenja situacije oko otkaza“.

  „Među menadžerima odavno nema nijednog Austrijanca ili Nemca, a fabriku vode naši državljani. Većina njih je iz Paraćina, a samim tim je i trenutno vlasništvo kompanije veoma upitno“, navela je „Sloga“.

  Taj sindikat dodao je da su menadžeri Gramera imali mesečna primanja od 600.000 do 1,5 milion dinara, a radnici nisu imali overene zdravstvene knjižice i duguje im se i za penziono osiguranje od prošle godine.

  Sindikat je podsetio da kompanija Gramer proizvodnju u Aleksincu pokrenula uz državne subvencije od 4.000 evra po radniku, dve godine kasnije dobila je još 7.000 evra za dodatna radna mesta, a 2017. godine potpisala je ugovor sa Ministarstvom privrede za investiciju vrednu četiri miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE