Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  šapić

  Zoo vrt se seli na Adu Ciganliju

  Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je preseljenje Zoološkog vrta sa Kalemegdana na deo Ade Ciganlije, poznatiji kao Ada Safari.

  On je na konferenciji za novinare, održanoj na ovoj lokaciji, podsetio da se Beogradski zoološki vrt nalazi na trenutnoj lokaciji gotovo sto godina, kao i da je promena lokacije zbog mnogo razloga bila česta tema tokom poslednjih decenija.

  Gradonačelnik je naznačio da se ovom temom bavio nekoliko meseci, kao i da se došlo do zaključka da Zoološki vrt ne bi trebalo udaljiti previše od centralnih gradskih delova, a da sa druge strane životinjama budu omogućeni dobri uslovi za život.

  „Došli smo do zaključka da bi Ada Safari i područje koje se nalazi u neposrednoj blizini bilo najbolje rešenje. Ovde ima dosta drveća, postoji malo jezero i životinje bi se sigurno bolje osećale. Takođe, ovaj prostor je dvostruko veći od onog koji Zoološki vrt trenutno zauzima, četrnaest u odnosu na sedam hektara. Beograd, kao grad koji pretenduje da postane centar ovog dela Evrope, treba da ima i jedan od najlepših zooloških vrtova. Ukoliko nam pođe za rukom da realizujemo ovaj projekat, mislim da bi Beograd dobio zoološki vrt kojim bismo se svi ponosili“, dodao je Šapić.

  Šapić je istakao da ovaj projekat zahteva prethodne poteze, pre svega rešavanje statusa 270 porodica koje žive u ovom delu Ade Ciganlije.

  „Ti ljudi svakako neće ostati bez krova nad glavom, sa njima se već ušlo u neke razgovore i oni će dobiti ono što im po zakonu pripada“, naglasio je gradonačelnik.

  On je najavio da će kroz nekoliko meseci biti završen idejni projekat za Zoološki vrt, koji će biti predstavljen javnosti. Šapić je podsetio i na dobar primer zoo-vrta na Palićkom jezeru, istakavši da sličnim rešenjem i Beogradski zoo-vrt može postati još bolji brend.

  To će biti velika stvar za Beograd. Ako uspemo da realizujemo taj projekat, biću veoma ponosan na sve nas. Zoološki vrt zaslužuje bolje uslove a Kalemegdanska tvrđava zaštitu Uneska i konzervaciju, jer predstavlja jedno od najvećih kulturnih dobara koje imamo, rekao je Šapić.

  Izvor: BIZLife, Beoinfo

  Foto: BIZLife, Beoinfo_printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE