Zlatibor dobio i INDUSTRIJSKU ZONU, investitor iz Rusije pravi destileriju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zlatibor dobio i INDUSTRIJSKU ZONU, investitor iz Rusije pravi destileriju

  Poslovna zona “Braneško polje”, koja se prostire na 200 hektara i udaljena je devet kilometara od centra Čajetine, otvorena je u ponedeljak.

  Trenutno posluje 30 preduzeća

  U okviru programa UNDP PRO koji podržava Evropska unija, opština Čajetina je pre nekoliko godina izabrana za najperspektivniju opštinu u kojoj treba finansirati razvoj industrijske zone, te je imajući to u vidu otvorena poslovna zona.

  Poslovna zona „Braneško polje“ nalazi se na devet kilometara severo-zapadno od centra opštine Čajetina, i prostire se na 200 hektara zemljišta mešovite vlasničke strukture – opštinskog, privatnog i državnog zemljišta. Trenutno je uređeno 30 hektara prostora ove zone.

   

  Ima potpuno izgrađenu infrastrukturu, parcele i objekte pogodne za proizvodne, prerađivačke i slične pogone. Kapaciteti električne energije u potpunosti zadovoljajaju potrebe zone.

  Trenutno u zoni posluje 30 preduzeća sa velikim brojem radnika iz oblasti drvoprerade, mašinske industrije, tekstilne industrije, proizvodnje proizvoda od plastike, građevinskih materijala…

  Tri nove građevinske dozvole

  Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, rekao je da je opština Čajetina na raspolaganju svim investitorima kao i okolnim lokalnim samoupravama za saradnju i ukazivanje na načine upravljanja lokalnim resursima i modele održivog razvoja.

  On je zahvalio svim trenutnim članovima i poslovnim akterima Poslovne zone i izrazio očekivanja i spremnost opštinskih vlasti da pomognu da u budućnosti Zona „Braneško Polje“ još brže raste i razvija se.

  Stamatović je naveo da je Opština Čajetina spremna za sve savremene tokove, pa i one u oblasti zaštite životne sredine.

  “Uskoro ćemo započeti gradnju novog pogona za preradu otpadnih voda koji će prikupljati vodu sa teritorije Šljivovice. U ovoj godini ćemo izgraditi i najavljeni vodovod od Sušičkog vrela do Žigarskog visa, a nadam se da ćemo nastaviti i do Zlatibora”, rekao je Stamatović.

  Opština Čajetina izdala je tri građevinske dozvole u ovoj zoni.

  Braća Kostić iz Rusije grade destileriju

  Počela je izgradnja destilerije Prezident, braće Kostić, privrednika iz Rusije, zatim lokalni preduzetnik iz Šljivovice, vlasnik firme „AMM Frut“ uz pomoć subvencije Ministarstva poljoprivrede završio je izgradnju hladnjače za otkup voća, koja uskoro počinje rad.

  Završava se i pogon za preradu drveta „Sekulić“, a preduzeće „Profimont“ Čajetina gradi pogon za proizvodnju građevinskih agregata.

  Ukupno je zaposleno oko 400 ljudi, od kojih samo preduzeće „Divi“ i „Gorštak“ zapošljavaju po 80 radnika.

  Takođe, kako bi olakšali investitorima prikupljanje potrebne dokumentacije i ubrzali proceduru za početak radova, opština je osnovala Centar za privredni razvoj, koji bi trebalo da svim zainteresovanim partnerima pruži te potrebne usluge.

  Opština Čajetina će pristupiti izradi detaljnog urbanističkog plana nephodnog za dalji razvoj ove zone, koji će definisati nove investicione lokacije i elemente prateće infrastrukture kako bi se stvorili uslovi za dalji privredni razvoj opštine.

  Na ovaj način želimo da privučemo domaće i strane investitore što će dovesti do otvaranja novih radnih mesta, sve u cilju dobrobiti lokalne zajednice, ističu iz Opštine.

  Lokacija Braneškog polja se i tada ali i sada pokazala kao veoma pogodna za poslovnu aktivnost jer se u neposrednoj blizini nalazi pruga Beograd-Bar, u blizini je aerodrom Ponikve, zona se nalazi na raskrsnici magistralnih putnih pravaca M21 (Subotica-Podgorica) i deonice Sušica – Višegrad međunarodnog puta E 761, a veoma blizu je i granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom.

  Izvor: BIZLife/Beta

  Foto: Turistička organizacija Zlatibor

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE