Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vesić: Izgradnja BG metroa počinje u NOVEMBRU

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da izgradnja metroa u Beogradu počinje u novembru, radovima na budućem depou na Makiškom polju.

  Na otvaranju „Železničke letnje škole“ u organizaciji Fondacije „Konard Adenauer“ i Transportne zajednice,  Vesić je rekao da se „ubrzano radi na eksproprijaciji zemljišta“ za gradilište.

  „Nakon toga se počinje sa kopanjem tunela, gde će najveći deo prve linije, od Železnika do Karaburme biti pod zemljom i verujemo da ćemo je završiti do 2028. godine.

  Prva linija je dugačka oko 21 kilometar i imaće 21 stanicu, dok će druga linija biti gotova 2030. godine, ona počinje u Zemunu i završava se u Mirijevu“, naveo je Vesić.

  Prve dve linije metroa koštaće 4,4 milijarde evra

  Po njegovim rečima, glavni problem sa javnim prevozom u Beogradu je to što je „osnovni podsistem“ autobuski i red vožnje ne može da se ispuni jer zavisi od gužve u saobraćaju.

  „Ne postoji grad veličine Beograda u Evropi u kojem je osnovni podsistem autobuski, i zato je neophodno da se grad što pre preorijentiše na šinski podsistem koji je nezavisan i omogućava da se građani brzo prevezu. Zato su Beogradu potrebni tramvaj i BG voz, kao i širenje tramvajske mreže“, kazao je zamenik gradonačelnika.

  Vesić je dodao da se radi i na usavršavanju sistema gradske železnice što košta 1,2 milijarde evra, kao i na produženju tramvajskih linija za 50 kilometara.

  „Gradska železnica treba da omogući da se sve prigradske opštine povežu sa gradom brzom i efikasnom železničkom vezom“, izjavio je on.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE