Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Život u Britaniji sve SKUPLJI: Inflacija najviša u poslednjih 30 godina

  Troškovi života u Velikoj Britaniji dodatno su se intenzivirali prošlog meseca, prema zvaničnim podacima koji pokazuju da je inflacija dostigla 6,2 odsto u februaru.

  Podaci iz Kancelarije za nacionalnu statistiku pokazuju skok u preferiranoj vladinoj meri troškova života sa 5,5 odsto u januaru, što je podstaknuto rastom cene benzina i dizela i širokog spektra robe, od hrane do igračaka. To je najviše stopa od marta 1992.

  Prema poslednjem snimku, rastući inflatorni pritisak je bio podstaknut rastućim troškovima gasa i električne energije, kao i prosečnim cenama benzina i dizela koje su dostigle rekordne vrednosti.

  Cene odeće, obuće, nameštaja i podova porasle su nakon završetka tradicionalnih januarskih rasprodaja na ulici, preokrenuvši trend od godinu dana ranije kada su cene pale tokom trećeg karantina u celoj zemlji kada su mnoge radnje bile prinuđene da se zatvore.

  Inflacija

  Kancelarija navodi da je istakla da su računi za struju, uvećani za 25 odsto u odnosu na pre godinu dana, i cena benzina glavni pokretači skoka cena u februaru, prenosi Independent.

  Ističe da je cena hrane rasla u svim segmentima, za razliku od „normalnih vremena“ kada jedna cena pada, a druga se povećava. Centralna banka je sugerisala da bi rast cena mogao ponovo da dostigne vrhunac u oktobru, kada se uvede nova gornja granica cena energije.

  Inflacija, nova i novčanik

  Poslednji porast indeksa potrošačkih cena doveo je meru inflacije do najveće stope od marta 1992. godine, kada je iznosila 7,1 odsto. Očekuje se dalja povećanja jer stupaju na snagu viši troškovi motornih vozila izazvani invazijom Rusije na Ukrajinu i aprilskim povećanjem domaćih cena energije.

  Banka Engleske saopštila je prošle nedelje da očekuje da će inflacija biti oko 8 odsto u aprilu, uz rizik od dvocifrenog povećanja na jesen ako dođe do još jednog oštrog povećanja gornje granice cene energije.

  Kako je Bloomberg naišao na OSUDU JAVNOSTI zbog saveta kako da pobedite inflaciju

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE