Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zimske azijske igre 2029. biće u pustinji, u gradu koji još ne postoji (FOTO/VIDEO)

  Saudijska Arabija biće domaćin Zimskih azijskih igara, koje će se održati u pustinji 2029. godine, i to u gradu koji još uvek nije izgrađen.

  Zimske azijske igre održavaju se od 1986. godine, a do sada su održane u Japanu, Kini, Južnoj Koreji i Kazahstanu, zemljama u kojima postoje idealni uslovi za zimske sportove.

  Predviđeno je da se ove zimske igre održe u futurističkom megagradu vrednom 500 milijardi dolara u pustinji. Kako je navedeno, u okviru grada postoji mogućnost bavljenja zimskim sportovima tokom cele godine.

  „Pustinje i planine Saudijske Arabije uskoro će biti igralište za zimske sportove“, navodi se u saopštenju Olimpijskog saveta Azije (OCA) o odluci donetoj tokom sastanka generalne skupštine u Pnom Penu.

  Saudijska ponuda je jednoglasno odobrena, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će megagrad poznat kao NEOM biti prvi zapadnoazijski grad koji će imati privilegiju da organizuje ovaj događaj.

  U julu je prestolonaslednik Muhamed bin Salman predstavio planove za projekat u okviru NEOM-a poznat kao „linija dva paralelna nebodera u ogledalu“ koji se prostiru na 170 kilometara planinskog i pustinjskog terena.

  Zimske azijske igre bi trebalo da se održe u Trojeni, oblasti NEOM-a, „gde zimske temperature padaju ispod nula stepeni Celzijusa, a tokom cele godine temperature su u proseku 10 stepeni niže nego u ostatku regiona“, navodi se na veb-stranici projekta.

  „Trojena će biti mesto koje će redefinisati planinski turizam i eko-turizam za svet, uz naše velike napore da očuvamo prirodu i poboljšamo kvalitet života zajednice“, istakao je princ Muhamed, predsednik odbora NEOM-a.

  Neobični projekti

  Princ je poznat kao osoba koja ne žali novac, ponekad ga troši na krajnje neobične projekte.

  Tako je Bin Salman odlučio da Saudijska Arabija organizuje Zimske azijske igre i da se takmičenja na snegu i ledu održavaju u pustinji. I to u gradu koji još ne postoji.

  Pored grada nalazi se planinski masiv na kome Bin Salman namerava da izgradi ski-centar Trojena, gde će staze, zahvaljujući veštačkom snegu, biti otvorene tokom cele godine.

  Na Zimskih azijskim igrama 2029. godine sportisti će se takmičiti u 47 sportova, od kojih je 28 na snegu i 19 na ledu.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE