Ziđin traži RADNIKE i van Bora, prosečna PLATA veća od 98.000 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ziđin traži RADNIKE i van Bora, prosečna PLATA veća od 98.000 RSD

  Kompanija Ziđin Srbija (Serbia Zijin Copper) će zbog nedostatka brojnih kadrova sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje filijale u Boru, u četvrtak, 9. septembra održati u Zaječaru prezentaciju slobodnih radnih mesta.

  Skup će biti u zgradi Gradske uprave a svi zainteresovani treba da sa sobom ponesu odštampanu biografiju (CV).

  Kako pišu lokalni mediji, obrazovni profili koji su potrebni kineskom poslodavcu su mašinske i elektro struke – tehničari, bravari, metalostrugari, automehaničari, elektrotehničari, elektroničari, vozači teških teretnih vozila i kamiona, bageristi, geometri, manevristi i mašinovođe.

  Ziđinu su potrebni i visokoobrazovni profili – diplomirani ekonomisti, pravnici, inženjeri elektronike, mašinstva, rudarstva  i ostali diplomirani stručnjaci iz oblasti elektrotehnike, mašinstva i rudarstva.

  Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) filijale u Boru Lidija Načić rekla je da je ova aktivnost Ziđina usmerena ka drugim gradovima u “komšiluku” jer u Boru ne postoje kadrovi za određena zanimanja, a koja će sada, ili u dogledno vreme, biti potrebna kineskoj kompaniji.

  “U filijali u Boru, recimo, nema evidentiranih mašinskih i elektro-inženjera, a nema nijednog pravnika sa pravosudnim ispitom koji čeka posao”, rekla je Načić Beti.

  Prema njenim rečima, Ziđin je do sada zaposlio oko 1.600 mladih Borana sa evidencije NSZ.

  U Ziđinu su za portal istmedia.rs ranije potvrdili da u toj kompaniji trenutno radi oko 2.500 Kineza, mahom građevinskih radnika, ali da su oni zaposleni preko drugih kompanija po ugovoru, budući da u Srbiji ne postoji dovoljno građevinaca.

  “Svi oni će se vratiti kući kada budu završeni građevinski poslovi i niko ne treba da se plaši za svoje radno mesto”, rečeno je Ist mediji.

  Kada je reč o visokostručnim kadrovima, Ziđin prednost daje osobama koje su diplomirale na nekom od državnih fakulteta, dok ih diplomci sa Megatrenda i drugih sličnih obrazovnih ustanova, ne interesuju previše.

  Ziđin se okrenuo tržištu radnika na celoj teritoriji Srbiji

  Zbog nedostatka određenih kadrova Ziđin se okrenuo tržištu radnika na celoj teritoriji Srbiji, i već su zaposlili jedan broj stručnih kadrova iz Niša i Zaječara, a brojni studenti završnih godina sa državnog Tehničkog fakulteta u Boru, u Ziđinu su na profesionalnoj praksi, uz učenje kineskog jezika.

  Borska javna komunalna preduzeća već duži period imaju problem sa manjkom radnika jer su mnogi napustili firme i zaposlili se u Ziđinu u kojima su zarade daleko iznad republičkog proseka.

  Prosečna neto zarada u toj kompaniji je u prvoj polovini ove godine iznosila 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle godine i 19,3 odsto više nego 2019. godine.

  Plate u Ziđinu su redovne i 54 odsto veće od proseka u Srbiji, navodi se.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE