Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle MINIRANJA PLANINE oglasio se i Ziđin: To je bila mera predostrožnosti

  Nakon što je pokret Eko straža objavio video snimke na kojima se vidi miniranje planine Starica iznad Majdanpeka, a ispod kojih se nalaze stambene zgrade, oglasila se i kompanija Ziđin.

  Kompanija je saopštila da je miniranje na teritoriji opštine Majdanpek obavila u sklopu mera predostrožnosti zbog sanacije opasne stenske mase na planini Starica.

  „Svi radovi uredno su prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni su u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije“, navidi se u saopštenju. Kako je objašnjeno, rudarska i geološka inspekcija i stručnjaci u oblasti bezbednosti prethodno su pregledali visoku i strmu padinu planine Starica i utvrdili veliki broj pukotina u stenskoj masi, što bi za posledicu moglo da ima iznenadno obrušavanje.

  Miniranje planine Starica iznad Majdanpeka (Twitter)

  Utvrđeno je da su pukotine na litici koja je okrenuta prema gradu dugačke preko 100 metara i široke oko 30 centimetara i da zahtevaju hitnu sanaciju, naveo je Ziđin.

  Zastrašujući snimci iz Majdanpeka: Ziđin MINIRA PLANINU iznad stambenih zgrada

  Kompanija je rudarski projekat sanacije poverila Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru, a tehničko osoblje je u okviru mera predostrožnosti i pripremnih radova iskopalo i dva zaštitna kanala u podnožju planine, koja bi bila tampon-platforma i amortizovala eventualni odron prilikom miniranja.

  Ziđin da otkloni bezbednosne rizike

  Posle nadzora rudarske i geološke inspekcije i uviđaja nadležnih u preduzeću Srbijašume, čiju saglasnost za radove ima Ziđin, sve nadležne institucije saglasile su se da kompanija u najkraćem mogućem roku izradi projekat, izvede rudarske radove prema projektu i na taj način otkloni potencijalne bezbednosne rizike od klizanja i obrušavanja stenskog materijala – krečnjaka, odnosno od obrušavanja dela planine Starica u blizini urbanog područja.

  Ziđin tvrdi da ima svu propisanu dokumentaciju za izvođenje neophodnih radova na sanaciji opasne stenske mase i da će, pored upozorenja pre početka miniranja, tokom tih aktivnosti angažovati specijalno osoblje koje će dežurati na licu mesta.

  „Razmere eksplozije biće ograničene, a biće pojačane i mere za suzbijanje prašine tokom miniranja“, obećala je kompanija koja je većinski vlasnik rudnika bakra u Boru i Majdanpeku.

  Izvor: Beta

  Foto: YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE