Železnica uklanja "suvišnih" 435 km pruga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Železnica uklanja “suvišnih” 435 km pruga

  Infrastruktura železnice Srbije u naredne dve godine će demontirati i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga, na kojima se železnički saobraćaj decenijama ne odvija i koje nisu predviđene za dalju eksploataciju.

  Od toga je skoro 400 kilometara starih pruga koje se nalaze u Vojvodini.

  “Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje”, navodi se u saopštenju Infrastrukture železnice Srbije.

  To preduzeće je posle sprovedenog postupka javne prodaje potpisalo ugovor sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže petnaest pruga u Srbiji kao sekundarnih sirovina.

  Biće prikupljeno oko 25.000 tona sekundarnih sirovina čijom prodajom će Infrastruktura železnice Srbije zaraditi nešto više od 302 miliona dinara.

  Planirano trajanje ugovora je dve godine, a predviđa i obavezu demontaže, transporta i deponovanja železničkih pragova, prema aktuelnim zakonskim rešenjima koja regulišu ovu oblast.

  To znači da će oko 350.000 otpadnih drvenih železničkih pragova, koji po poslednjoj klasifikaciji predstavljaju opasan otpad, biti ustupljeni na dalje raspolaganje kompaniji koja je taj posao dobila na tenderu Ministarstva za zaštitu životne sredine.

  Vrednost otpadnih drvenih železničkih pragova koji će na ovaj način biti uklonjeni, uglavnom sa teritorije Vojvodine, iznosi oko 6,8 miliona evra.

  Demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta koji odavno više nisu u upotrebi Infrastruktura železnice Srbije oslobodiće i oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama, navodi se u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE