Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zec: METASTAZA sistema u kojem Vučić GAZDUJE državom

  Ekonomista Miodrag Zec ocenio je da je u Srbiji na delu „metastaza sistema u kojem je jedan čovek postao glavna i neprikosnovena društvena institucija i koji bitno predodređuje kretanje kapitala, raspodelu vrednosti, jednom rečju gazduje državom“.

  On je za list Nova ocenio da je najveća zabluda predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ujedno širi društveni problem, to što misli, ili bar „javno saopštava da tako misli da može da pokrene ekonomski sistem“.

  „Ne može. Ekonomski sistem se pokreće sa masom privatnih inicijativa u jednom predvidivom i jasnom algoritmu“, rekao je Zec, koji je profesor Filozofskog fakulteta u penziji.

  Prema njegovim rečima, u političkom modelu „gde je vlast koncetrisana na jednom mestu, jedino je moguć oligarhijski sistem i mi to imamo“.

  „U njemu su podobni ljudi koji imaju pristup centru moći, a centar moći je direktno povezan sa centrom emisije novca.“

  I taj oligarhijski kapitalizam nastaje i razvija se preraspodelom koja se vrši preko monetarnog sektora i raznih privilegija. Nijedan oligarhijski sistem nema jaku proizvodnu bazu, on je vezan ili za resurse i prirodna dobra ili za pristup jeftinom novcu, naveo je Zec.

  Izvor: Beta, Nova

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE