Zbrka Poreske uprave po leđima paušalaca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbrka Poreske uprave po leđima paušalaca

  Poreska uprava, posle pauze od gotovo dve godine, pred kraj prošle počela da donosi rešenja paušalcima i to za obaveze iz 2015. i 2016. godine, a rok obveznicima da plate porez je samo 15 dana po prijemu rešenja.

  Izdato ih je oko 75.000, ali koliko duguju budžetu još ne znaju lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, profesori, prevodioci, tumači, inženjeri, arhitekte, fizioterapeuti, zubni tehničari, advokati i druge slične profesionalne delatnosti. Tako kažu poreznici, a knjigovođe, da neoporezovanih ima i u drugim branšama.

  Neuobičajno kašnjenje u tretmanu paušalaca poreznici su pravdali čekanjem najavljene nove Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje, čije donošenje je u nadležnosti Ministarstva finansija. Iz ovog ministarstva, međutim, nisu dali precizan odgovor.

  S obzirom na to da je istekla gotovo i druga godina bez rešenja, poreznici su odlučili da obaveze obračunavaju po prethodnom propisu. Oni koji su već imali registrovane radnje mogli su u međuvremenu da plaćaju po starim rešenjima, a kada stigne novo da uplate razliku.

  Početnici u poslovanju, međutim, nisu imali na osnovu čega da izmiruju obaveze i sada mogu da očekuju pozamašne iznose. A moraju da ih podmire u roku od 15 dana. Poreska uprava otpočela je utvrđivanje visine paušalnog prihoda od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2017. godinu, u skladu sa postojećom uredbom.

  Besni zbog ovakve prakse poreznika, privrednici upozoravaju da je nečuveno da za ovu instituciju nikakvi rokovi ne važe.

  Zbog kašnjenja poreznika nijedna novootvorena preduzetnička radnja koja se opredelila za paušalno oporezivanje nije dobila rešenje niti je tokom 2015. i 2016. plaćala bilo kakvu obavezu. Posebnu štetu su pretrpele preduzetnice koje su u ovom periodu zatrudnele. One koje su otvorile radnje tokom poslednje dve godine, trudničko ili porodiljsko bolovanje su provele sa naknadom u iznosu minimalne zarade.

  Za celu ovu zbrku nikom u Poreskoj upravi neće faliti ni dlaka sa glave, ali zato ceh plaćaju poreski obveznici i delimično budžet Republike Srbije, uveren je predsednik Udruženja vojvođanskih računovodstvenih agencija Jovan Beara. Pitanje je šta je radila unutrašnja kontrola i zašto nije reagovala posle pola godine.

  Na pitanje kako će preduzetnici izmiriti velike obaveze u roku od samo 15 dana, iz Poreske uprave poručuju da mogu, na pismeni i obrazloženi zahtev poreskog obveznika, u celosti ili delimično, odložiti plaćanje dugovanog poreza. Pod uslovom da je dug obvezniku neprimereno veliko opterećenje ili mu nanosi bitnu ekonomsku štetu.

  Izvor: Novosti

  Foto: FI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE