Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Voz Soko

  Zbog krađe delova na mreži ugrožena brza pruga

  Preduzeće Infrastrukture železnice Srbije upozorilo je da je zbog krađe delova kontaktne mreže na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, ugrožena bezbednost saobraćaja, a Srbija voz je objavio da je to prouzrokovalo privremeno kašnjenje vozova.

  Kako se podseća, na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad u proteklih par dana dogodile su se krađe delova kontaktne mreže, zbog čega je saobraćaj bio otežan, vozovi kasnili, a bezbednost putnika bila ugrožena.

  Kako je precizirano, najpre su u subotu, 8. oktobra, ukradene četiri čvrste tačke na deonici brze pruge između Zemuna i Batajnice, po dve na levom i desnom koloseku.

  Zbog toga je na ovom delu brze pruge bila uvedena lagana vožnja od 20 kilometara na sat, što je prouzrokovalo kašnjenje putničkih vozova i poremećaj u organizaciji železničkog saobraćaja u beogradskom železničkom čvoru.

  Stručne službe Infrastrukture železnice Srbije su sanirale kontaktnu mrežu, zamenile ukradene delove i osposobili je za redovan saobraćaj u nedelju, 9. oktobra u ranim jutarnjim satima.

  Međutim, tokom prethodne noći ukradene su čvrste tačke i na sva četiri koloseka deonice brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove, zbog čega su ponovo morale da budu uvedene lagane vožnje.

  Kako je objašnjeno, čvrste tačke voznog voda kontaktne mreže služe da obezbede stabilnost voznog voda odnosno jednog zateznog polja (dužine do 1.600 metara) koja se nalazi na sredini zateznog polja, a dužina je od 100 do 130 metara. Čvrste tačke voznog voda su redovno pod naponom od 25.000 volti, a njihovom krađom ugrožava se stabilnost kontakt mreže.

  Da bi se omogućio saobraćaj sa elektro vučom u uslovima krađa čvrstih tačaka kontakt mreže ograničava se brzina saobraćaja sa elektro vučom (uvođenjem tzv. laganih vožnji) sa 20 do 30 kilometara na sat.

  Vrednost jedne čvrste tačke je nešto više od 100.000 dinara, ne računajući dodatne troškove, a indirektna šteta je znatno veća, navedeno je u saopštenju.

  Iz Infrastruktura železnice Srbije osuđuje ovakve krađe i veruje da će nadležni organi brzo reagovati, a počinioci biti uhvaćeni i strogo kažnjeni.

  Istovremeno, iz Srbija Voza su upozorili da krivična dela, kao što su krađa infrastrukturne opreme, kamenovanje vozova i ostala oštećenja, predstavljaju opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju i sprečavaju redovno odvijanje železničkog saobraćaja.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE