Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog korupcije 56 uhapšenih, među njima i bivši direktor aerodroma

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su prethodnih dana, uhapsili 56 osoba zbog sumnje da su u periodu od 2008. godine počinili više korupitivnih krivičnih dela, a među uhapšenima je i bivši direktor aerodroma Nikola Tesla.

  Kako se navodi u saopštenju MUP, u akcijama na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara uhapšeni su osumnjičeni koji su koruptivnim krivičnim delima oštetili budžet Republike, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica za više od 8,4 miliona evra.

  Bivši direktor Aerodroma Nikola Tesla V.R. uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja od 2013. do 2014. godine oštetio to preduzeće za 41.000 evra.

  U saopštenju se navodi da postoji sumnja da je V.R. iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja, marta 2013. godine, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, zaključio Ugovor o iznajmljivanju infrastrukture za implementaciju Disaster Recovery rešenja sa jednim beogradskim privrednim društvom, na rok od 36 meseci.

  Kasnije je sa tim privrednim društvom osumnjičeni zaključio još tri aneksa ugovora, vrednosti 715.000 evra, bez prethodne izrade projektne dokumentacije i provere tržišnih cena ugovorenih usluga koje su u momentu zaključenja ugovora bile oko 30 odsto niže od tržišnih.

  Za vreme važenja ugovora, kako se sumnja, sa računa aerodroma Nikola Tesla za pružene usluge osumnjičeni je tom privrednom društvu isplatio ukupno 31.779.479 dinara.

  Na taj način, na osnovu razlike u ugovorenim i tržišnim cenama usluga predviđenih aneksima V.R. je kako se sumnja omogućio sticanje imovinske koristi beogradskom privrednom društvu od 4.644.300 dinara, za koliko je oštećen Aerodrom.

  Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

  U vreme kad je naneta šteta beogradskom aerodromu direktor je bio Velimir Radosavljević koji je u julu 2014. bio uhapšen zbog sumnje da je sklapao štetne ugovore sa mađarskom loukost kompanijom Viz er.

  Izvor: Beta, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE