KORONA odlaže KREDITE i hipoteke, EU formira fond od 25 MILIJARDI EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KORONA odlaže KREDITE i hipoteke, EU formira fond od 25 MILIJARDI EUR

  Zdravstvene posledice zbog širenja korona virusa osećaju se širom sveta, a polako počinju da se pojavljuju i prvi znaci finansijskih i ekonomskih problema, čije razmere ovog trenutka niko ne može ni da pretpostavi.

  Neke države već su najavile pomoć za firme i građane za ublažavanje ekonomskog udara zbog smanjenja ili prestanka poslovanja zbog korona virusa.

  Tako je direktor Hrvatskog udruženja banaka Zdenko Adrović saopštio da se  intenzivno radi na merama za olakšanje poslavanja firmi koje su pogođene korona virusom, a razmatra se i moguće uvođenje odlaganja otplate kredita firmama i građanima, uz garancije države.

  „Dakle, suština se sastoji u tome da bi banke bile u situaciji da odlože na 6 do 12 meseci, otplatu kredita, a da ne moraju da se formiraju nove rezervacije jer bi takav plasman bio pokriven državnom garancijom”, objašnjava Adrović.

  U Italiji, koja se u prethodnih nekoliko dana suočava sa velikim brojem zaraženih i umrlih, a cela zemlja je u karantinu, najavljeno je odlaganje plaćanja hipoteka za osobe zaražene korona virusom. Vlasnici kuća širom Italije dobiće grejs period za plaćanje hipoteka.

  Ostale mere biće uvedene naknadno, dodao je on. Zbog toga će italijanski budžetski deficit izražen udelom u BDP-u, prema njegovim rečima, verovatno porasti ove godine na približno tri odsto.

  Vodeća banka u Velikoj Britaniji takođe je najavila ovu praksu. RBS je objavila da će klijentima koji su zapali u finansijske poteškoće zbog epidemije omogućiti da im se hipoteka ili otplata kredita odloži za tri meseca.

  EU pravi fond od 25 MILIJARDI EUR 

  Na novonastalu situaciju u kojoj se epidemija sa azijskog kontineta uveliko premestila u Evropu, reagovala je i predsednica Evropske komisije Ursula von Lejen time što je najavila formiranje investicionih fondova za zdravstvo, mala i srednja preduzeća  i tržište rada, kojim će se finansirati pogođene članice.

  Von der Lejen je rekla da bi  investicioni fond trebalo da se finansira sa 7,5 milijardi evra novca EU, i da će on biti dostupan odmah.

  „Taj instrument će vrlo brzo da dosegne 25 milijardi evra. Da bismo to postigli predložiću Savetu EU i Evropskom parlamentu da ove nedelje oslobodimo 7,5 milijardi evra”, rekla je predsednica komisije.

  Predsednik Evropskog saveta Čarls Majkl rekao je da su šefovi država i vlada članica EU istakli potrebu zajedničkog pristupa i saradnje, i da su utvrdili četiri priroriteta u borbi protiv epidemije.

  Prvi je da se širenje virusa mora ograničiti merama koje su srazmerne opasnosti i utemeljene na medicini i nauci. Drugi je da se osigura medicinska oprema. Treći se odnosi na istraživanje i uključuje pronalaženje vakcine za koronavirus. Poslednji prioritet je suočavanje sa ekonomskim posledicama.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE