Zbog čega su OLOVKA i PAPIR za nas bolji od tastature?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog čega su OLOVKA i PAPIR za nas bolji od tastature?

  Razvoj tehnologije omogućio je da tastatura zameni papir i olovku gotovo u potpunosti. Ipak, koliko god da je razvoj tehnologije olakšao i ubrzao neke stvari, postoje i loši efekti razvoja.

  Mnogi naučnici bavili su se uticajem pisanja rukom na mozak i prema istraživanju koje je sprovedeno – pisanje rukom ima veoma pozitivan uticaj na rad mozga, što se ne može reći za kucanje na tastaturi.

  Poboljšava memoriju

  Istraživanje iz 2017. godine otkrilo je da su regije mozga povezane sa učenjem aktivnije kada ispitanici zadatak izvršavaju ručno umesto na tastaturi.

  Ovu temu ispitavili su mnogi. Jedan zapažen primer iz 2014. godine upoređivao je učesnike istraživanja koji su pisali ručno sa onima koji su kucali na tastaturi.

  Istraživači su otkrili da su učesnici koji su kuckali na tastaturi zapisivali ono što je profesor rekao od reči do reči, dok su oni koji su beležili rukom verovatno slušali ono što se govori, analizirajući i obrađujući sadržaj i preoblikujući u sopstvene reči.

  Kada su im postavljena pitanja o onome što su čuli, učesnici koji su beležili rukom bili su u stanju da odgovore na više pitanja od onih koji su kucali svoje beleške.

  Prisiljava nas da usporimo

  Prema jednom od autora istraživanja, Danielu Openhajmeru, najneugodnija stvar kod ručnog pisanja je ono što ga čini toliko efikasnim za učenje.

  “Primarna prednost pisanja rukom je u tome što je to usporilo ljude”, kaže on.

  Kada pišete ručno, razmišljate. Takvo pažljivo pisanje odmara mozak i dopušta da iskažete potencijalnu kreativnostu, kaže neurolog Klaudija Aqere.

  “Nedavna neurološka istraživanja otkrila su poseban neuronski put koji se aktivira samo kada fizički pišemo tekstove”, objašnjava ona.

  Kada je pisanje rukom najbolje

  Brzina kojom kucamo je blagoslov i prokletstvo. Iako će uvek biti stvari koje želite da napišete brzo, postoje i druge čije benefite otkrivate tek kada ih napišete rukkom.

  Sjajna prilika za ručno pisanje je vođenje dnevnika ili pravljenje nedeljnih planova, iako postoji puno aplikacija koje vam mogu pomoći da se organizujete ili vodite svoj dnevnik.

  Tastatura je odlična za mnogo stvari, ali ponekad nije moguće zameniti njome čist papir i miris mastila.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE