Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog čega je važan princip rada za ISKUSTVO, a ne za NOVAC

  Potpredsednik Berkšir Hataveja Čarli Manger najpoznatiji je kao dugogodišnja desna ruka investicione legende Vorena Bafeta, ali pored svoje uloge uz Bafeta, Manger je predsednik izdavača Dejli Džurnal i član je uprave maloprodajnog prodavca Kostko.

  Investitor veruje u princip rada za iskustvo, a ne za novac, posebno na početku karijere. Ova perspektiva odražava dugoročni pogled na lični i profesionalni razvoj.

  Manger, čije bogatstvo se procenjuje na 2,5 milijardi dolara, sugeriše da su znanja i veštine koje se steknu kroz praktično iskustvo, posebno na početku, vrednije od neposredne finansijske dobiti. Ovo iskustvo može pružiti dublji uvid u industrije, procese i profesije, što može biti korisnije na duge staze.

  Radeći za iskustvo, pojedinci mogu da nauče vredne veštine, to omogućava pojedincima da se sastanu i povežu sa profesionalcima u industriji, što može dovesti do budućih prilika, daje razumevanje industrije iz prve ruke, što je bitno za budući uspeh i slično.

  Posao

  Posao (Freepik)

  To ne znači da ljudi treba da rade bez naknade ili da potcenjuju svoj rad, već da bi na početku svoje karijere mogli razmotriti davanje prioriteta mogućnostima koje nude vredna iskustva učenja u odnosu na one koje nude najveći neposredni finansijski povraćaj. S vremenom se prednosti ovog ranog učenja mogu povećati, slično ulaganjima o kojima Manger često govori.

  Saveti za dug i lep život

  Jedno od najčešćih pitanja sa kojima se Manger sreće je u čemu je tajna dugog i srećnog života, u njegovom slučaju i izuzetno uspešnog.

  Pre nekoliko godina je milijarder odgovorio na ovo pitanje i to nizom „jednostavnih“ saveta:

  • Ne budite previše zavidni
  • Ne budite previše nezadovoljni
  • Ne trošite više nego što zaradite
  • Uprkos svojim problemima ostanite vedri
  • Radite i sarađujete sa pouzdanim ljudima
  • A vi radite ono što treba da radite, ono što je vaš posao

  Njegov recept je logičan, kaže. „Mudro je ostati uvek vedar“, rekao je Manger, a da biste to postigli važno je da se oslobodite negativnih osećanja.

  „A da li možete biti veseli kad ste apsolutno potonuli u duboku mržnju i ogorčenje? Naravno da ne možete. Pa zašto biste to prihvatili?“, rekao je milijarder.

  Čarli Manger je odrastao u Omahi, u državi Nebraska, kao i njegov partner Bafet i radio je u prehrambenoj prodavnici Bafetovog dede, kao i sam Bafet.

  Voren Bafet i Čarli Munger (AP)

  „Ipak, prošla je 1959. pre nego što sam upoznao Čarlija, dugo nakon što je napustio Omahu da bi Los Anđeles postao njegov dom. Ja sam tada imao 28, a on 35 godina. Lekar iz Omahe koji nas je upoznao predvideo je da ćemo uspeti – i uspeli smo“, napisao je Bafet o svom dugogodišnjem partneru u godišnjem pismu akcionarima za 2014. godinu.

  Pre nego što se pridružio Berkšir Hataveju, Manger je prvo radio kao advokat kada je zarađivao 15 dolara na sat, a bio je i ahitekta.

  Bafet daje Mangeru priznanje za veći deo uspeha Berkšir Hataveja. „Prema tome, Berkšir je izgrađen prema Čarlijevom nacrtu. Moja uloga je bila uloga generalnog dobavljača, a izvršni direktori podružnica Berkšira obavljali su pravi posao kao podizvođači“, kaže Bafet.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Scrn YT Yahoo Finance/AP/Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE