Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Završena rasprava o Makišu, pandemija ili politika „REDUKOVALA“ primedbe

  Javna rasprava o Nacrtu plana detaljne regulacije Makiškog polja, koja je okupila brojne zainteresovane građane, završena je uz iznete primedbe pojedinih građana koji su mogli da prisustvuju sednici.

  Zbog epidemioloških mera, dozvoljeno je bilo da samo jedan predstavnik po podnesku uđe na raspravu, ali pojedini građani tvrde da su planski sprečeni da prisustvuju diskusiji.

  Kako navodi gradski urbanista Marko Stojčić, primedbe da je ugroženo vodnabdevanje ne stoje, a da je to potvrdio i Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“. Plan će se vrlo brzo naći pred odbornicima Skupštine grada kako bi bio usvojen.

  Pomenuto područje namenjeno je za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, trase metroa sa stanicama kao i za depo budućeg metroa.

  Prema pisanju N1, građani, aktivisti nevladinih organizacija i pripadnici pojedinih političkih stranaka sprečeni su da prisustvuju javnoj raspravi.

  Iako iz gradskog Sekrtarijata za urbanizam poručuju da je u pitanju ograničenje zbog pandemije, građani tvrde da je gradska vlast zbog privatnih investitora spremna da ugrozi zdravlje ljudi.

  „Ako vi ugrozite Makiško polje, izvorište vode, ako vi dovete ovaj grad do kolapsa jer hoćete da inkasirate ogromna sredstva, to znači da javnost mora da bude obaveštena i da učestvuje, jer to utiče na naše živote“, kaže arhitekta Sonja Pavlović.

  Da u raspravi učestvuju priliku su dobili samo neki građani, i to oni koji su se našli na spisku gradske vlasti, jer su unapred podneli primedbe na predloženi plan.

  Za građane to nije dovoljno, jer, kako kažu, time se iz rasprave isključuje javnost, koja je mnogo šira od 25 imena, koliko se našlo na spisku.

  „Naših 99 primedbi gradska vlast je prisvojila, otela i negde sklonila i odbila da nam vrati. Da su nam vratili, to bi značilo da bi 99 građana imalo pravo da kaže šta misli, čak i ako nisu stručnjaci“, smatra Dejan Jovanović iz udurženja „Bitka za Košutnjak“.

  Izvor: Novosti, N1

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE