Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Završen mega projekat nemačke železnice

  Između Minhena i Berlina uspostavljena je brza železnička linija, projekat čija realizacija je trajala dve i po decenije i koštala je deset milijardi evra.

  Otvaranju nove železničke linije prisustvovala je i kancelarka Angela Merkel, koja je projekat opisala kao „dostignuće koje oduzima dah“. Prema njenim rečima, novi brzi servis daje „neverovatno visoke mogućnosti i može se meriti sa vazdušnim i putnim prevozom“.

  Čelnik Dojče Bana, najveće nemačke železničke kompanije, Rchard Luc, nazvao je ovaj dan posebnim istakavši da se „time otvara novo poglavlje u istoriji nemačkih železnica“.

  Voz velikih brzina, na liniji dugoj 623 kilometra, trebalo bi skratiti vreme putovanja za trećinu, sa šest na četiri sata, te udvostručiti broj putnika između glavne nemačke južne i severne metropole. Dojče Ban navodi da očekuje 3,6 miliona putnika svake godine.

  Da bi zatvorili zadnjih 107 km brze železničke linije stručnjaci su morali probijati put kroz planine u dužini 8,3 km i 7,4 km na različitim mestima. Vozovi koji će povezivati dva grada dostizaće brzinu od 300 km na sat.

  Ovaj projekat se dugo se realizovao. Prvi put je u plan stavljen 1991. godine nakon ujedinjenja tadašnje Istočne i Zapadne Nemačke.

  I samo ime projekta, Nemačko jedinstvo, odražava njegovu simboličku važnost. Pruga omogućava promet između dva grada koji su nekada bili odvojeni strogo nadziranom granicom.

  Puštanje u promet brze linije popraćeno je u oba grada svečanim manifestacijama. Redovan promet na relaciji Minhen-Berlin biće uspostavljen u nedelju.

  Izvor: Index

  Foto: DB

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE