I u Srbiji vredi ulagati u bitkoin?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I u Srbiji vredi ulagati u bitkoin?

  Bitkoin nije zabranjen u Srbiji, možete da primite bitkoine kao sredstvo plaćanja, a cena se mora predstaviti u dinarima.

  Postoji par restorana kojima možete plaćati bitkoinima, ali je bolji za onlajn kupovinu, navodi Arvin Kamberi iz Diplo Fondacije, Bitkoin asocijacije Srbije.

  Digitalna valuta bitkoin dostigla je rekordnu vrednost od skoro 17 hiljada dolara, zabeležila rast od preko 50 odsto samo ove nedelje. Pre sedam dana, bitkoin je vredeo manje od 10.000 dolara, a pre mesec dana 7.033 dolara, dok je pre godinu dana vredeo 767 dolara.

  “Vrednost je zasnovana na potražnji, to je špekulativna delatnost, njegova cena se gleda u odnosu na običan novac, iza bitkoina je sistem mreža na internetu povezanih računara, koji verifukuju transakcije. Bitkoin ne morate jedan ceo da kupite, može da se deli do 100 milionitog dela. Da biste kupili jedan možete to da uradite na onlajn menjačnicama, kupuje se širom sveta, može se menjati za novac ili druge kripto valute”, kaže Kamberi.

  On kaže da s obzirom na to da je u jako ranoj fazi, potrebno je tehničko znanje da bi se moglo koristiti. Kao “teškoće”, Kamberi navodi to što su transakcije nepovratne uz opasnost od rukovanja. Kaže da je sistem bezbedan.

  “Zaštitini znak svih valuta je da su zaštićene kriptografijom, to je sistem koji je napadan sa svih strana, najsofticiraniji napadi su izvedeni, zbog toga što je necentralizovan skoro ga je nemoguće oboriti. Mogućnosti za prevaru i utaju novca su male, ceo sistem je transparentan, svako može da pristupi svakoj transakciji, ne i identitetima ljudi, ali može se pratiti svaka transakcija”, objašnjava on.

  Slovenačka policija potvrdila je da joj je kompanija sa sedištem u Sloveniji, koja se bavi kriptovalutama, prijavila nestanak velike količine bitkoina iz e-novčanika. Kamberi objašnjava da je to mogao da uradi samo neko ko radi u toj firmi i dobro je poznaje.

  “Upali su u firmu preko nekog ko dobro poznaje i radi, sa njihovog novčanika su ukrali. Ako neko zna nalog i lozinku može neko umesto vas da pošalje bilo kome bitkoine, da biste kontrolisali svoje bitkoine, morate da ih držite kod sebe zaštićene kriptografskim ključem”.

  Kamberi kaže da svet bitkoina nije regulisan zakonskom regulativom, jer je, smatra, teško nametnuti regulativu za globalnu stvar na internetu. Kako je rekao, finska banka je poručila “da nije moguće ni potrebno regulisati jer je regulisana svojim algoritmom”.

  Na pitanje da li se nelegalni poslovi ili terorizam finansiraju putem bitkoina, Kamberi kaže da je moguće, ali da Interpol i druge organizacije rade istraživanja koja su pokazala da postoji deo transkacija kroz bitkoin iz kriminalnog miljea.

  “Bitkoin nije anonima kriptovaluta, ceo sistem je na dlanu, sve je transparentno, dobijamo signale da kriminalci izbegavaju bitkoin jer ne verujem da je sredstvo za pranje novca. Dok god je na internetu teško je ustanoviti ko je vlasnik novčanika u kome su bitkoini. Policija je tu kada bitkoin prelazi iz digitalnog u analogni svet”, objasnio je.

   

  Izvor: N1

  Foto: Vladimir Bašanac

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE