Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto si postigla mnogo toga, a ne osećaš zadovoljstvo?

  Sasvim je prirodno da si imala dobru nameru da se ostvariš na različitim poljima i da postigneš i dalje postižeš uspeh. Ali, da li te pomalo muči to što ne osećaš zadovljstvo tim povodom?! Ili bar ne ono zadovoljstvo koje znaš da bi trebalo, iako bi se moglo reći da imaš sve što želiš!?

  O tome kako samo mala promena može napraviti veliki pomak razgovaramo sa Milicom Stojiljković, autorkom Metoda ličnog razvoja Lepo mi je. Ona ističe da je važno da razumeš šta te je dovelo do tog osećaja nezadovoljstva, jer će ti tada biti lakše i da razumeš kako da ponovo probudiš zadovoljstvo i živiš ga svakim danom.

  Obrati pažnju na ova dva detalja

  Iako ostvarivanje na različitim poljima polazi od dobre namere i prirodne potrebe da rasteš i razvijaš se, često se pretvori u brojne obaveze. A kada imaš mnogo obaveza, tada je tvoja pažnja rasuta na mnogo strana. Što je pažnja više rasuta, to trošiš više energije i povećava se nivo hormona stresa u tebi.

  I nije problem ako se to desi ponekad, povremeno. Ali tvoje posvećivanje obavezama traje godinama, je l da?! To znači da – SVOJU PAŽNJU RASIPAŠ NA MNOGO STRANA DUGI NIZ GODINA, U KONTINUITETU. E, tu je nastao problem! Kada ti je pažnja rasta na mnogo strana, nivo hormona stresa je stalno na visokom nivou.

  I tada se u tvom organizmu događa promena, koja te stalno vuče u nazad i pravi nove probleme. I tu su dva detalja bitna.

  • Prvo, kada organizam prepozna visok nivo hormona stresa, aktiviraju se centri koji su zaduženi da te vrate u ravnotežu. Međutim, kako se obaveze gomilaju, a stres ne smanjuje, to znači da je tvoj organizam u stalnoj unutrašnjoj borbi. Pokušava da te vrati u ravnotežu, ali ne uspeva. I tako iznova i iznova. Za taj posao, organizam troši gotovo svu tvoju energiju, a da toga NISI NI SVESNA. A ono malo energije što ti ostane, ti trošiš na sve obaveze koje imaš – objašnjava Milica Stojiljković.

  TO JE RAZLOG ZAŠTO SE SADA OSEĆAŠ UMORNO I NERVOZNO. To nema veze sa trenutnim okolnostima.

  To znači – da više nemaš kapacitet da se izboriš sa tekućim obavezama i izvorima stresa, jer se tvoj organizam VREMENOM, umorio i nemaš dovoljno energije za tekuće stvari.

  Posledično, zbog takvog stanja, ne samo da osećaš umor i nervozu, već se zato osećaš bezvoljno, pada ti samopouzdanje i sve manje ti je stalo i da se baviš sobom i da neguješ lepe odnose sa drugima.

  Dakle, SADA TI JE SIGURNO JASNIJE – rasipanje pažnje na mnogo obaveza je podiglo nivo hormona stresa, rasipanje pažnje godinama, U KONTINUITETU, dovelo je da stres postane dominatno stanje, a kada je stres dominatno stanje, počinješ da nemaš volje i samopouzdanja, da te opsedaju strahovi, nesigurnosti i imaš sve manje energije za negovanje lepih odnosa i sa sobom i sa drugima. I fokus ti je na tome, umesto na postignućima – kaže autorka Programa LEPO MI JE.

  • Drugo, korisno je da razumeš da bilo koje stanje neguješ u KONTINUTEITU, bilo da je to povišen nivo stresa ili radosti…to postaje tvoja navika. A navika je automatska radnja koju rutinski obavljaš.

  To je u ovoj priči važno, zato što je DUGOGODIŠNJE RASIPANJE PAŽNJE na mnogo obaveza dovelo do toga da RASIPANJE PAŽNJE postane tvoja navika, radnja koja ti se automatski dešava, čak i kada to ne želiš.

  I zato – danas, iako hoćeš da ti bude bolje, iako znaš da možeš još mnogo – ti rešnje tražiš na 100 strana, probaš razne tehnike. I šta time zapravo radiš? PONOVO RASIPAŠ PAŽNJU. Ti hoćeš sebi da pomogneš i to je želja koju kreira tvoj svesni um. Ali tvoj podsvesni um, budi tvoju naviku da iznova rasipaš pažnju. I zato, iako želiš da učiniš nešto dobro za sebe, samo se vrtiš u vrtlogu stare navike, zvane rasipam pažnju iznova i iznova i ne vidim jasno rešenje za sebe.

  Dobra vest: Rešenje je u tebi!

  Dakle, sve je počelo od – DOBRE NAMERE, odnosno PRIRODNE POTREBE da se ostvariš na različitim životnim poljima. I to je U REDU. Problem je POČEO da nastaje – kada si POČELA da rasipaš pažnju na mnogo obaveza. Problem je POSTAO ISTINSKI PROBLEM  – zbog rasipanja pažnje U KONTINUITETU.

  Sve zajedno – dovelo je do toga da: osećaš umor, nezadovoljstvo, pad volje i samopouzdanja i da imaš sve manje energije i za sebe i za druge. A pokušaj da ipak uradiš nešto dobro za sebe, uvek prevlada STEČENA NAVIKA – da pažnju iznova rasipaš i samo se vrtiš u krug.

  – Ovo naglašavam, zato što SADA, KADA SVE OVO ZNAŠ – možeš jasno da vidiš i rešenje! Dakle, PRVO DOBRA NAMERA da uradiš nešto dobro za sebe je TVOJA PRIRODNA POTREBA OD ROĐENJA i ona te i dalje tera da tražiš rešenje i da se živiš život onako kako ti dolikuje! I zato JESTE KLJUČ U DOBROJ NAMERI – DA I DALJE HOĆEŠ DA URADIŠ NEŠTO DOBRO ZA SEBE! Drugo, ako znaš, da je problem POČEO da nastaje, kada si POČELA da rasipaš pažnju, ONDA ĆE TI BITI JASNO DA JE POČETAK REŠENJA – u tome da umesto da rasipaš, POČNEŠ DA FOKUSIRAŠ PAŽNJU – kaže Milica i dodaje da, na kraju, ako znaš da je ISTISNKI PROBLEM NASTAO – RASIPANJEM PAŽNJE U KONTINUITETU, onda će ti biti jasno da će FOKUSIRANJE PAŽNJE U KONTINUITETU dovesti do promene koju želiš.

  I takođe, ako znaš da KONTINUITET stvara naviku, kao automatsku radnju koja je brza i snažnija od tvojih trenutnih želja – ONDA ĆE TI BITI JASNO DA ĆE NEGOVANJE FOKUSIRANE PAŽNJE dovesti do dobre navike.

  A ta navika znači – KADA FOKUSIRAŠ PAŽNJU:

  – automatski se smanjuje nivo hormona stresa

  – niži nivo hormona stresa, budi u tebi više unutrašnjeg mira i samopouzdanja.

  – više mira i sapomouzdanja – budi osećaj zadovoljstva i radosti.

  – više radosti u tebi – te inspiriše da neguješ tu radost u sebi i oko sebe.

  – A kada su mir, spokoj i radost u tebi i oko tebe – tada možeš reći da blistaš iznutra i da imaš lepe odnose, zar ne?

  I kako naša sagovornica poručuje – činjenica da si postigla sve do sada, govori o tome da ti možeš sve što hoćeš. I treba da budeš ponosna na sebe. Jedina promena koju bi trebalo da napraviš je – da počneš da se fokusiraš na unutra, da neguješ unutrašnji mir, a potom da iz tog mira i radosti preduzimaš dalje korake u životu.

   To je naravno proces, koji donosi rezultate korak po korak, o čemu svedoče moje drage klijentkinje koje su prošle Program LEPO MI JE, za koji je upis trenutno u toku.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Lična arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE