Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto je dobro da NE BUDETE „onaj koji sve zna“

  Ne možete da naučite nešto novo ako mislite da sve već znate.

  Sajt „Lifehacker“ svake nedelje objavljuje tekstove inspirisane mudrostima stoika, i kako ih možete primeniti na svoj život.

  Grčki filozof Epiktet, rođen je kao rob, a njegova učenja zapisivao je jedan od njegovih učenika. Ti zapisi raspoređeni su u dve knjige – Diskursi i Priručnik.

  „Nemoguće je da čovek nauči nešto za šta misli da to već zna.“

  Epiktet, Diskursi, Knjiga druga.

  Drugi prevod glasi ovako:

  „Šta je prvi zadatak za onog ko želi da se bavi filozofijom? Da se oslobodi taštine i sujete. Zato što je nemoguće da bilo ko počne da uči ono što misli da već zna.“

  Epiktet, Diskursi, Knjiga druga.

  Šta to znači

  Bilo da je to veština, umeće, ili generalno znanje, biti bolji znati učiti. Ali, ne možete da napredujete ako mislite da više ništa nije ostalo da naučite. Šta ako ono što znate jeste samo jedno od mnogih mogućnosti, a neke su bolje od drugih? Šta ako ono što vi znate može da bude nadograđeno znanjem drugih? Šta ako je ono što vi znate potpuno pogrešno?

  Uvek svemu pristupite sa radoznalošću, jer je radoznalost vrlo bitna veština u XXI veku. „Lako“ je učiti ono što nikada niste probali ili sa čim se niste susretali, ali važno je da budete znatiželjni oko stvari kojima se već bavite. Kako planirate da napredujete u svom poslu ako mislite da sve znate? To je prilično arogantno i pogrešno, čak i za „eskperte“.

  Nemojte se plašiti da budete „u krivu“, da pogrešite, ili da pitate kao da ste amater. Otvoren um je najbolja osnova za učenje novih stvari. Niko ne voli one „koji sve znaju“ a pravi „eksperti“ su oni koji svaki put priznaju da nešto ne znaju. Zašto? Zato što su spremni da uče.

  Kako piše Lifehacker, mi smo generalno tvrdoglava stvorenja koja vole da pretpostave da su pametnija i sposobnija od drugih, ali kada mislite da ste superiorniji to vas samo čini inferiornima.

  Izvor: BIZLife

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zlatko Preskakulev

   Da korisno je pitati se, pre svega, a odgovori su to "znanje" koje trazimo da nam raciom, dodje na "zicer"! Neko uvek hoce da nam odgovori i to znanjem i posalicom, i zagonetkom , pa i visesmislenim odgovorom! Sta je tada Znanje, ste je ucenje koje nam pomaze da znamo VISE NO STO SMO ZABORAVILI,OBJEKTIVNO ILI SUBJEKTIVNO! Mislim da je ZNANJE , :" Oromna Reka" koja nas odusevljava svojom snagom, a nekada nas preplavi,strastima. Mi smo 'neskroman Potocic" koji uvek bi da se umili Reci, a koji bi da ima snagu vecu i da se uliva kada hoce i da se udalji kada mu je dovoljno! No tu je i "Zaboravnik" taj koji nas prati i okrene naopacke kada zaboravimo sve sto smo naucili! I tako to ide, "kao voda" iz bokala i case iz koje popijemo a da se ne zagrcnemo,da smo uvek svezi!!!! Ocigledno je da mi ljudi nismo "čuvari Riznice Znanja" vec njeni stalni korisnici i da je ona nama potrebna i da nam sto duze zivi|! Ostalo je praksa,uz zahvalnosti i malo zapisivanja da se ne zaboravi!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE