Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Redak sluga koji je mudriji od svog gospodara: Kada slušamo srce a kada razum?

  „… Srce je sluga koji se vređa kad ga gospodar posmatra, što je prirodno, jer niko ne voli da bude opserviran, to je izraz nepoverenja. S druge strane, ubrzanje goni srce na prekovremeni rad i eksploatiše ga.
  Najbolje bi bilo primeriti se prema ono što su stari Rimljani preporučivali u svojoj poslovici: „Požuri polako!“ A tome se može dodati: „I ne goni svoje srce, pusti ga da te vodi, to je redak sluga koji je mudriji od svog gospodara.“*

  (*Citat iz knjige „Arzamas„, autorke Ivane Dimić, dobitnice NIN-ove nagrade za 2016. godinu, u izdanju „Lagune„).

  Često nam drugi savetuju da poslušamo svoje srce pre nego mozak, da emocije znaju bolje nego razum.  Ali, da li je zaista tako? Kako je ispalo poslednji put kada ste poslušali svoje srce?

  Istraživanja pokazuju da mi sami nismo dobri “statističari” kada su u pitanju naša sopstvena iskustva. Pamtimo selektivno, i to najčešće one situacije koje su nam prijatne, prenosi Psychology Today. Za većinu ljudi, čak i traumatična sećanja vremenom izblede. Kao rezultat toga, mi skoro da smo “programirani” da pratimo svoje srce, jer smo zapamtili ona dobra iskustva koje je srce izabralo.

  S druge strane teže pamtimo vremena kada smo logici dozvolili  da prevagne. Možda razlog leži i u tome što ne pamtimo kada nešto nismo uradili. Ne pamtimo ono što “nismo” imali ispred sebe – kao na primer izbor da ne kupimo još jedan par cipela.

  Uzimajući sve ove faktore u obzir, i nauka pokušava da odgovori na večnu dilemu – da li je bolje pratiti svoje osećaje ili misli? Na Univerzitetu u Istočnoj Kini ovaj problem je obrađen u inovativnom eksperimentu. Studenti su u određenom vremenom roku odlučivali da li da rizikuju ili ne. Cilj je bio da se otkrije pod kojim okolnostima se učesnici odlučuju na rizične poteze.

  Rezultati pokazuju da pod vremenskim pritiskom, studenti donose rizičnije odluke kada se osećaju srećnima, a mnogo su pažljiviji kada se osećaju tužno. Kada imaju više vremena za razmišljanje, emocije ne prave razliku u rizičnim potezima.

  Zaključak studije je da to što slušate svoje srce nije dobro ako ste pod vremenskim pritiskom. Kada budete imali vremena da proučite sve faktore, racionalne i iracionalne, vaš sud će biti jasniji. Odluka da preuzmete rizik može vam doneti dobro, ali potrebno vam je vreme da donesete najbolju moguću odluku.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE