Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposleni u nemačkim javnim službama izborili povišice

  Zaposleni u državnim i opštinskim službama u Nemačkoj postigli su sporazum o postepenom povećanju plata da se nadoknadi inflacija koji će omogućiti da se izbegnu novi štrajkovi.

  „Postigli smo odgovoran dogovor o platama“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, zadužena takođe za javni sektor.

  Pritisak je bio jak na socijalne partnere posle više nedelja pregovora bez rezultata praćenih štrajkovima u brojnim javnim sektorima – pošti, saobraćaju, bolnicama, u kontekstu jakog rasta cena.

  Oko 2,5 miliona zaposlenih u državnoj i opštinskoj službi imaće povišicu plate od 5,5 odsto, ili najmanje 340 evra mesečno, od marta 2024. godine.

  Od juna 2023. godine, nadoknada za inflaciju oslobođena poreza u iznosu od 3.000 evra biće isplaćena zaposlenima u više tranši.

  Sindikat Verdi, koji predstavlja zaposlene u javnom sektoru, i savez funkcionera tražio je povećanje plata od 10,5 odsto i najmanje 500 evra mesečno tokom 12 meseci.

  Ovim dogovorom će se izbeći zaoštravanje socijalnog pokreta posle više dana organizovanih štrajkova od početka godine.

  Štrajkovi u saobraćajnom sektoru

  Sindikat Verdi pridružio se krajem marta velikom nacionalnom štrajku koji je paralisao nemački saobraćajni sektor.

  Rekordna inflacija zabeležena poslednjih meseci u zemlji, sa vrhuncem od 10,4 odsto na godišnjem nivou u oktobru, vršila je pritisak na pregovore o platama u raznim sektorima.

  Pregovori o platama nastavljeni su u drugim sektorima kao što je železnica gde su želeničari u petak održali poludnevni štrajk.

  Krajem 2022. godine četiri miliona nemačkih radnika zaposlenih u industriji izdejstvovala su povećanje plata od 8,5 odsto u periodu od dve godine.

  U vazduhoplovnom sektoru, sindikat Verdi pozvao je osoblje obezbeđenja na aerodromu u Berlinu na štrajk u ponedeljak.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE