Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaplena ruskih jahti će skupo koštati Crnu Goru

  Zamrzavanje pokretne i nepokretne imovine ruskih državljana mogao bi da dovede do velikih problema za države gde se ta imovina nalazi, posebno u Evropi.

  Najslikovitiji primer je zaplena jahti bogatih Rusa zbog kojih su se države u kojima su usidrene u problemu. Ova luksuzna plovila zahtevaju mnogo brige, koje prati redovno održavanje, a za neke je trošak čak i 1.000 dolara dnevno.

  Ukoliko jahte ne budu održavane kako treba, vlasnici prete tužbama, te se države izlažu velikim troškovima jer moraju da ih održavaju u stanju u kojem su ih zaplenili.

  Održavanje jedne superjahte može da košta i više od 100 miliona dolara – inače preti ekološka katastrofa, piše Jutarnji list.

  Brod se mora prati jednom nedeljno

  Dok se rat u Ukrajini ne završi one moraju svakodnevno da se sevisiraju, podmazuju i čiste. Njihovi motor i drugi metalni delovi rđaju, neaktivna klimatizacija uzrokuje buđ po kabinama, održavanje svih brodskih sistema – od desalinizatora do pumpi – mora da se redovno održava.

  Brod se mora prati makar jednom nedeljno kako bi se oprala so i prljavština i time izbeglo višemilionsko ponovno farbanje.

  Osiguravajuće kuće zahtevaju redovno održavanje, a plaćanje polise koja brod štiti od potonuća, poplave ili požara dodatna je ogromna stavka. Tu su i lučke naknade koje za takva plovila, koje u SAD iznose gotovo 1.000 dolara dnevno, godišnji trošak držanja ruske jahte na vezu u američkoj luci iznosi oko 10 miliona dolara.

  Prema najkonzervativnijim procenama, samo američka i italijanska vlada moraju da plate najmanje 50 miliona dolara godišnje za održavanje zaplenjenih plovila iz ruske bogataške flote.

  U „Porto Montenegru“ jahta vredna 120 miliona evra

  U marini „Porto Montenegro“ u Tivtu u Crnoj Gori nalazi se superjahta „Luminosity“ koja pripada Andreju G. Gurjevu, jednom od ruskih oligarha koji je na listi sankcija.

  Gurjevljeva jahta, koja je pod zastavom Kajmanskih ostrva, procenjena je na oko 120 miliona evra. Gurjev zbog sankcija nije u mogućnosti da plaća održavanje ove mega jahte, tako da je plovilo praktično napušteno i o njemu mora da se stara marina „Porto Montenegro“ ili država Crna Gora.

  U ovom trenutku teško je proceniti koliko je to novca, ali na sajtu „Porto Montenegra“ kao jedan od saveta na koji vlasnici moraju obratiti pažnju stoji da „ukoliko je jahta aktivna na Mediteranu, ukupna cena održavanja na godišnjem nivou može iznositi oko 770.000 dolara, dok troškovi upravljanja mogu biti i 15 odsto viši od ukupnog iznosa“.

  Stručnjaci ističu i obavezno osiguranje plovila, što onda dovodi do iznosa od preko milion dolara. Postoji mogućnost da se javi Gurjev sa oštetnim zahtevom kod nekog od međunarodnih sudova.

  Podsetimo, 20 ruskih oligarha, a izgleda da će ih biti i više, tuže Evropsku uniju jer su kažnjeni tako što su im oduzete luksuzne vile i zaplenjene ili proterane jahte iz najatraktivnijih marina u svetu.

  Uprava za katastar i državnu imovinu donela je za 44 nekretnine u Crnoj Gori odgovarajuća rešenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom. Njih 34 se odnose na ruske državljane kojima su uvedene sankcije.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE