ZAMENA STOLARIJE: Spisak svih 67 gradova i opština koji daju subvencije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije-za-zamenu-stolarije

  ZAMENA STOLARIJE: Spisak svih 67 gradova i opština koji daju subvencije

  Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je spisak opština kojima se odobrava finansiranje programa energetske sanacije, odnosno zamene stolarije.

  Na sajtu ministarstva navodi se da je uslove da realizuju programe zamene stolarije, fasadne izolacije i sistema za grejanje domaćinstava ispunilo  67 opština i gradova, a prijavilo se više od 80.

  Jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo energetike subvencionisaće sa oko 460 miliona dinara projekte energetske sanacije stambenih objekata. Opštine i gradovi izdvijiće 235, a Ministarstvo 224 miliona dinara.

  Program se odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, a sprovode ga jedinice lokalne samouprave.

  Na listi 67 opština i gradova koji su ispunili uslove

  Na rang listi prijava opština i gradova na javni poziv kojima se dodeljuju sredstva su: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

  Sveukupno JLS i država daju oko 460 miliona dinara

  Sveukupno za zamenu stolarija iskazana je potreba u vrednosti od 224.299.536,32 dinara, iako je u samom javnom pozivu prethodno navedeno da ukupna raspoloživa sredstva podsticaja Ministarstva mogu biti 54 miliona.

  Imajući u vidu veliko interesovanje JLS, Ministarstvo je, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, preduzelo sve potrebne mere da se finansira što veći broj Programa. Navodi se da je ministarstvo obezbedilo 20 miliona dinara na osnovu odustajanja grada Niša od finansiranja projekta unapređenja energetske efikasnosti u jednoj osnovnoj školi, kao i dodatna sredstva od nešto više od 150 miliona koja su neophodna da se finansiraju programi u svih 67 jedinica lokalnih samouprava

  Praktično to znači da će umesto 54 miliona dinara Ministarstvo energetike izdvojiti oko 224 miliona dinara za projekte sanacije stolarije u domaćinstvima, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara.

  Opštine čije su prijave odbijene su  Apatin,  Čačak, Bor, Požarevac, Prokuplje, Mali Iđoš, Bajina Bašta, Bečej, Priboj, Kanjiža, Lebane, Malo Crniće, Sremski Karlovci, Bogatić, Petrovac na Mlavi, Koceljeva, Velika Plana, Bosilegrad, Lajkovac zbog neblagovremene i neuredne prijave, a zato što, kako piše u odluci, sadržina prijave nije u skladu sa javnim pozivom odbijene su opštine Bačka Topola, Aranđelovac i Vladičin Han.

  A šta će sve od radova moći da se finansira

  Od radova iz programa energetske sanacije finansiraće se zamena spoljnih prozora i vrata i postavljanje termičke izolacije. Građani će moći da se prijavljuju i za subvencije za zamenu sistema grejanja, odnosno kotla, a prihvatiće se isključivo ugradnja onog koji kao gorivo koristi prirodni i tečni naftni gas i drvnu biomasu u šta spadaju pelet, briket, sečka i piroliza drveta.

  Biće moguće i zamene dela grejnog sistema kao što su ugradnja toplotnih i cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora sa termostatskim ventilima, aparatima za regulaciju i merenje toplote, zamena uređaja za klimatizaciju, kao i ugradnja solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.

  Sutra potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama, nakon toga još dva javna poziva

  Ministarka Zorana Mihajlović je najavila da će sutra u Kraljevu biti potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama za realizaciju projekata podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima.

  Zatim će uslediti dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave – sa kompanijama koje će radove izvoditi, a potom i sa građanima.

  Prvi ugovori za ZAMENU STOLARIJE, ceo proces prelazi na opštine

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE