Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije-za-zamenu-stolarije

  ZAMENA STOLARIJE: Ovo su najvažniji USLOVI za učešće u javnom pozivu

  Budući da se bliži raspisivanje javnog poziva za građane, u sklopu projekta povećanja energetske sanacije objekata, mnoge zanima ko će sve imati pravo da se prijavi.

  Iz resornog ministarstva saopštili su da se očekuje da prvi ugovori o subvencionisanoj ugradnji stolarije sa građanima budu potpisani do kraja avgusta.

  Prvenstveno, na konkurs ne mogu da se prijave građani čiji stambeni objekti legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni.

  Na ovu pomoć neće moći da računaju ni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge.

  Konkurs za jedinice lokalne samouprave je prošlo ukupno 67 opština i gradova, i u ministarstvu su procenili da će 10.000 domaćinstava imati priliku da učestvuje na konkursu.

  Prednost na ovom konkursu imaće domaćinstva čiji stanovi ili kuće imaju lošiji kvalitet stolarije i u kojima živi veći broj ukućana.

  “Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju subvencije, a važan kriterijum biće i broj ukućana” , istakao je nedavno Zoran Lakićević, državni sekretar u resornom ministarstvu, a prenele Večernje Novosti.

  Građani će, prilikom konkurisanja, između ostalog, lokalnim samoupravama dostaviti i formular sa predračunom firme.

  Komisije će izaći na teren, nakon dostavljanja formulara, kako bi procenile njegovu vrednost.

  Isti kriterijumi važe i za zgrade, osim što će stanari morati da pribave saglasnost polovine stanara ako žele da se prijave na poziv.

  U slučaju da žele da zamene samo prozore u svojim stanovima, za to je potrebna zajednička odluka.

  Građani će, prilikom konkurisanja, između ostalog, lokalnim samoupravama dostaviti i formular sa predračunom firme. Komisije će izaći na teren, nakon dostavljanja formulara, kako bi procenile njegovu vrednost.

  Neki gradovi i opštine već su objavili pravilnike kojima propisiju uslove pod kojima građani mogu da dobiju subvencije.

  Potrebno je da imaju jedan od četiri dokumenta-  dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji ili građevinska dozvola dobijena kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole, građevinsku dozvolu dobijenu iz postupka legalizacije ili rešenje o ozakonjenju.

  Na konkurs Ministarstva eneregetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, ali su neke odbijene uglavnom zbog toga što nisu dostavile kompletnu dokumentaciju ili nisu imale sredstva iz sopstvenih budžeta za učešće u projektu.

  Među opštinama čije su prijave odbijene su Apatin, zbog neblagovreme prijave. Kao neuredne su navede prijave lokalnih samouprava: Čačak, Bor, Požarevac, Prokuplje, Mali Iđoš, Bajina Bašta, Bečej, Priboj, Kanjiža, Lebane, Malo Crniće, Sremski Karlovci, Bogatić, Petrovac na Mlavi, Koceljeva, Velika Plana, Bosilegrad, Lajkovac.

  Zbog toga što, kako piše u odluci, sadržina prijave nije u skladu sa javnim pozivom odbijene su opštine Bačka Topola, Aranđelovac i Vladičin Han.

  Među opštinama koje će učestvovati u projektu zamene stolarije su: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

  ZAMENA STOLARIJE: Prvi ugovori sa građanima do kraja avgusta

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE