Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakon o digitalnoj imovini: Kako je regulisano korišćenje virtuelnih valuta?

  Zakon o digitalnoj imovini kojim se uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji, stupio je danas na snagu, čime je regulisana kupovina, prodaja, razmena i prenošenje virtuelnih valuta i digitalnih tokena, kao što su bitkoin i druge kriptovalute, saopšteno je iz Vlade Srbije.

  „Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom“, navedeno je u saopštenju.

  Kako je objašnjeno, postoje dve vrste digitalne imovine – virtuelna valuta i digitalni token.

  „Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija i startapova. Virtuelne valute, sa bitkoinom kao njenim najpoznatijim predstavnikom na globalnom nivou, jesu inovativna sredstva razmene koje ne izdaju i ne garantuju centralne banke za razliku od običnog novca„, navodi se u saopštenju.

  Kada su u pitanju pružaoci usluga povezanih sa digitalnom imovinom, Zakonom je uveden institut dozvole, kao i minimalni osnovni kapital koji je privredno društvo u obavezi da ima kada podnosi zahtev za dobijanje dozvole u cilju vršenja usluga povezanih sa digitalnom imovinom.

  Zakonom o digitalnoj imovini omogućeno je finansiranje pomoću investicionih tokena, unapređeno i razvijeno je tržište kapitala korišćenjem digitalne tehnologije i pojačan je okvir za borbu protiv zloupotreba na tržištu digitalne imovine, kao i pranja novca i finansiranja terorizma.

  „Regulisanjem ove oblasti, dajemo šansu, pre svega mladima, da koriste nove, alternativne izvore finansiranja, a koji su sada zakonski regulisani i zadržavamo ih u Srbiji, gde mogu da ostvare svoje poslovne, inovativne ideje“, navodi se u saopštenju.

  Narodna banka Srbije i Komisija za hartije od vrednosti su određeni kao nadzorni organi u Zakonu o digitalnoj imovini.

  Ministarstvo finansija objavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE