Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo finansija objavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini

  Ministarstvo finansija Srbije objavilo je na svojoj internet stranici Nacrt zakona o digitalnoj imovini i zatražilo komentare i predloge.

  Ministar Siniša Mali rekao je da će „zahvaljujući tom zakonu privrednici lakše finansirati svoje inovativne ideje, a otvara se mogućnost za unapredjenje likvidnosti i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine“.

  „Digitalna imovina“ koja se naziva i „kripto-imovina“ ili „virtualna imovina“, u Nacrtu zakona je definisana kao „digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja“.

  (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

  Najpoznatiji primer „digitalne imovine“ u svetu je „bitkoin“, a najčešća tehnologija kojom se „digitalna imovina“ stvara je „blokčejn tehnologija“.

  Mali je naveo da se ukupna vrednost digitalne imovine u svetu procenjuje na više od 300 milijardi dolara.

  Donošenjem novog zakona, privrednici će po proceni Ministarstva imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je „izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala“ ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

  Ministarstvo je u saopštenju o tome ocenilo da će donošenje tog zakona „doprineti pozicioniranju Srbije kao lidera u jugoistočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija“.

  „Usvajanjem zakona o digitalnoj imovini Srbija postaje članica malobrojnog kluba najinovativnijih zemalja sveta koje su prepoznale sinergiju novih tehnologija sa sektorom finansijskih usluga, i koje su odlučile da takvu singeriju podrže i unaprede kroz zakonodavni okvir, istovremeno obezbedjujući efikasnu zaštitu investitora, integritet finansijskog tržišta i finansijsku stabilnost zemlje, istakao je ministar Mali.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE