Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zajednički osvrt EU i SAD prema Zapadnom Balkanu

  Visoki zvaničnici Evropske unije i SAD su u Briselu „razmotrili snažnu saradnju i usaglašenost u politici prema Zapadnom Balkanu s ciljem da se ostvari napredak tog regiona u evropskoj integraciji i stabilnost“.

  To je saopštila Evropska služba za međunarodne poslove (EEAS) posle susreta generalnog sekretara EEAS Stefana Sanina i zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman.

  U razgovoru Sanina i Šerman je naglašeno da je Zapadni Balkan „pitanje od zajedničkog interesa“ i „podvučena je podrška pokretanju pregovora o članstvu u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i dijalogu Beograd-Priština uz posredovanje EU“.

  Zvaničnici EU i SAD su „istakli važnost misije Eufor Altea u Bosni i Hercegovini za stabilnost i bezbednost, kao i važnost usaglašene saradnje u suzbijanju korupcije i pospešenju slobodnih i poštenih izbora“ u toj zemlji.

  Sanino i Šerman su naglasili zajedničku rešenost da „upotrebe sva sredstva u transatlantskim odnosima za dalje usaglašeno delovanje kako bi se otklonili sadašnji svetski izazovi“.

  Problem zvani – Kina

  Visoki zvaničnici EU i SAD su istakli „izuzetno transatlantsko jedinstvo i saradnju u odgovoru na neizazvanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu“ i osudili „nedela ruske vojske“ u ratu u Ukrajini, predočivši da „neće biti nekažnjivosti za ratne zločine“, naglasivši rešnost da bezbednosno i na humanitarnom polju pruže svu pomoć Ukrajini.

  Predstavnici EU i SAD ponovo predočili da bi svaka podrška Pekinga Moskvi da zaobiđe zapadne sankcije naškodila njihovim vezama sa Kinom.

  EU je upozorila Kinu na samitu početkom aprila da bi svaka podrška Rusiji, kao na primer povećanje kupovine energenata, narušila ekonomske veze sa Evropom, koja je njen prvi trgovinski partner.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE