Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaduženim poljoprivrednicima omogućen reprogram

  Poljoprivredni proizvođači, dužnici banaka i korisnici finansijskog lizinga iz oblasti poljoprivrede moći će da reprogramiraju obaveze na najmanje šest do 12 meseci, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  „Poljoprivredni proizvođači se mogu opredeliti da im se izmirivanje obaveza po osnovu glavnice odloži u periodu od najmanje šest do 12 meseci, a u zavisnosti od sopstvenog izbora trajanja grejs perioda u okviru reprograma“, navedeno je u saopštenju, nakon sednice Izvršnog odbora na kojoj su donete odluke o odlaganju kreditnih i obaveza po osnovu finansijskog lizinga.

  Dodaje se da se rok otplate kredita, odnosno ugovora o lizingu produžava na način da je iznos anuiteta (periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda), utvrđen u momentu odobravanja reprograma, i ne može da bude veći u odnosu na taj iznos u periodu pre primene reprograma.

  U toku trajanja grejs perioda ti dužnici će, kako je navedeno, plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

  „Imajući u vidu nameru da se podrška pruži dužnicima koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom otežanih uslova poljoprivredne proizvodnje, pravo na reprogram ostvarivaće dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci, odnosno davaocu lizinga na koju se reprogram primenjuje“, nvedeno je u saopštenju.

  Zahtev za reprogram dužnik može podneti banci, odnosno davaocu lizinga elektronskim putem ili poštom, najkasnije do 30. aprila 2023. godine.

  Detaljnije informacije u vezi sa primenom olakšica, a koje uključuju i reprezentativni primer, banke su dužne da objave na početnoj strani svoje internet prezentacije i u svojim poslovnim prostorijama u roku od pet radnih dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

  Banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva. NBS, kako je navedeno, očekuje od banaka, kao i potencijalnih korisnika ovih regulatornih mogućnosti, da na odgovoran i transparentan način postupaju prilikom njihove primene, posebno imajući u vidu značaj koji poljoprivredni proizvođači imaju za celokupan privredni sistem, ali i značaj koji banke imaju za finansiranje njihovog razvoja.

  Bulatović: Bez pomoći poljoprivrednicima, Srbija će biti gladna

  Poslanička grupa „Ujedinjeni“ najavila je da će tražiti da se na prvoj sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu razgovara o problemima poljoprivednika, jer, kako je navela, vlast ne pokazuje sluha da ih reši.

  „Poljoprivrednici se muče, država im ne pomaže dovoljno, a najalarmantnije je u stočarstvu. Srbija će uskoro biti gladna ako država hitno ne pomogne onima koji nas hrane“, rekao je predsednik Odbora za poljoprivredu Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović, nakon što je, u ime poslaničke koalicije „Ujedinjeni“, razgovarao sa poljoprivrednicima u Skupštini Srbije.

  On je, kao ilustraciju teškog stanja, rekao da je „nemoguće nastaviti sa uzgojom stoke, gde ulaganje samo za ishranu stoke iznosi više od 30 odsto od jedinke koja se na kraju uzgoja prodaje“.

  „Uzgoj mlečnih krava je potpuno neisplativ i ti problemi se reflektuju tako da je našeg mleka sve manje na rafovima, a sve više uvoznog, a čeka nas ista situacija sa mesom“, rekao je Bulatović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE