Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, budžet

  Ekspert sa Harvarda: Kako da poboljšate zadovoljstvo životom i odnos sa novcem

  Da li nekada ne osećate zadovoljstvo, bez obzira na to koliko novca zaradite? Možda ste zaglavljeni u „kultu nikad dosta“, rekla je Maniša Takor, koja je stekla MBA na Harvardskoj poslovnoj školi i autorka je knjige „MoneyZen: The Secret to Finding Your Enough“.

  „Ono što uništava dušu je to što na kraju imate odnos sa novcem, poslom, uspehom i dostignućima koji vas stavljaju na točak hrčaka jer ih nikada ne možete da se zasitite“, kazala je Thakor za CNBC Make It.

  Ona je sama provela veći deo svog života na tom točku dok je radila u industriji finansijskih usluga. Pritom je narušila svoje odnose, mentalno i fizičko zdravlje.

  Shvatila je da živi svoj život na osnovu jednačine: „Sopstvena vrednost = neto vrednost“.

  Nezadovoljstvo životom

  Pošto se novac koristi za merenje uspešnosti i rasta kompanije, ljudima može da bude lako da nenamerno koriste isti način razmišljanja kada procenjuju sopstveni uspeh i sreću, navela je ona. Problem sa takvim načinom razmišljanja je što možete da završite trku u kojoj nema ciljne linije.

  To može da dovede do toga da se osećate nezadovoljno svojim životom uprkos vašim dostignućima i koliko ste novca zaradili, dodala je.

  U nedostatku emocionalnog blagostanja, dodatni novac, više od onog što vam je potrebno, ne povećava vaše zadovoljstvo životom. Ali pomaže da imate samopouzdanje i jasnoću u vezi sa svojim odnosom prema novcu i ulozi koju želite da igra u vašem životu.

  Imajući to na umu, Takor je preporučila bolju jednačinu: Finansijsko zdravlje + Emocionalno bogatstvo = Novac Zen.

  Sreća, bogatstvo

  Sreća, zadovoljstvo (Pixabay)

  Šta je finansijsko zdravlje i emocionalno bogatstvo?

  Vaše finansijsko zdravlje je vaša sposobnost da koristite novac da zadovoljite svoje potrebe, kao što su plaćanje stanarine, kupovina namirnica i štednja, navela je Maniša Takor.

  Iako su ti ciljevi važni, njihovo postizanje neće značiti da ste zadovoljni svojim životom osim ako ne izgradite i emocionalno bogatstvo, piše CNBC Make It.

  To znači kultivisati stvari koje će vam pomoći da živite punim plućima nezavisno od novca. Za nju emocionalno bogatstvo znači zadržavanje, istraživanje i otkrivanje svih malih trenutaka i iskustava koji joj donose radost u svakodnevnom životu.

  Sreća, emocionalno bogatstvo

  Emocionalno bogatstvo, zadovoljstvo (Pexels)

  Kako izgraditi emocionalno bogatstvo?

  Kada razmišljate o tome šta je za vas emocionalno bogatstvo, pokušajte da se zapitate šta biste počeli i prestali da radite da imate neograničena finansijska sredstva i veoma ograničeno vreme.

  Ljudi obično kažu da bi prestali da brinu ili prestali da rade zadatke ili poslove do kojih im nije stalo, istakla je Takor. Umesto toga, počeli bi da provode više vremena sa prijateljima i porodicom, ili bi više putovali.

  Da biste pronašli svoju definiciju emocionalnog bogatstva, postavite sebi pitanja poput: „Kada sam u svom životu bio najsrećniji? Gde sam bio? Šta sam radio?“ ili „Koje sam kreativne aktivnosti nekada radio i koje su mi donele radost?“

  Vaši odgovori na ovakva pitanja mogu da vam pomognu da shvatite kako da rasporedite svoje vreme da ostvarite emocionalno bogatstvo.

  „Toliko stvari koje grade emocionalno bogatstvo su zapravo besplatne kao što je povezivanje sa drugim ljudima, čitanje, boravak u prirodi. Tako imate zaista bogat život“, zaključila je ona.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE