Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zabranjeno pušenje: Sejo tuži Neleta zbog nastupa sa Stefanom

  Bend „Zabranjeno pušenje“ i autor SOKOJ Davor Sučić povukli su dozvolu za javno izvođenje svojih dela, kako na teritoriji Srbije, tako i u inostranstvu, na koncertima i medijskim nastupima izvođača Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića, alias Neleta Karajlića, i najavili tužbu protiv Jankovića.

  Bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Nenad Janković je u više navrata koristio brend i autorska dela „Zabranjenog pušenja“, da bi ta dela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada, navodi se u saopštenju.

  Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja, ističe se u saopštenju, Janković je u saradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem izmenio i prearanžirao izvorne kompozicije „Zabranjenog pušenja“ u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obaveštavanja i odobrenja većinskih i legalnih autora, te uz potpunu izmenu originalnog duha i estetike dela koje je koristio.

  Sučić povlači dozvolu za javno izvođenje svojih dela do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora „Zabranjenog pušenja“ od zloupotreba imena, autorskih dela i nezakonitog ponašanja Nenada Jankovića i organizatora koncerata koji takve programe promovišu, navodi se u saopštenju.

  Nele: Nadam se da ovo nije kraj Zabranjenog pušenja

  Jedan od osnivača Zabranjenog pušenja Nenad Janković (Nele Karajlić) kaže da „nijedan sud neće dozvoliti suosnivaču grupe Davoru Sučiću (Sejo Saxon) da mu zabrani da izvodi pesme Zabranjenog pušenja“.

  On je u saopštenju naveo da nije imao nameru da se „tužaka po sudovima “ i kada je, kako je napomenuo, još ranije saznao da je Sučić zaštitio ime „Zabranjeno pušenje“.

  „Nije mi bilo pravo. Niko me ništa nije pitao. Da me je pitao, ja bih mu, verovatno, dao dozvolu. Međutim, nisam imao nameru da se tužakam po sudovima, jer, jednostavno, život je lepši kad se ljudi vole“, naveo je Karajlić.

  On je kazao i da je tom bendu ime Zabranjeno pušenje dala njegova majka, 1980. pred prvi nastup 27. novembra u Petoj sarajevskoj gimnaziji, kada je Sučić bio u vojsci.

  „Istina je da je Sejo autor mnogih pesama grupe Zabranjeno pušenje, ali isto tako je istina da sam autor mnogih pesama i ja. Ali najveća istina je to da nije bilo onoga koji ih peva, od njih ne bi bilo ništa“, rekao je.

  Podsetivši na istoriju sarajevskog benda, Karajlić je kazao da je i on, kao i Sejo odlučio da zaštiti ime „Zabranjeno pušenje“. „Ne da bi ga nosio, nego da bi na taj način bio zaštićen od stalnih Sejinih napada na moje promotere. O pravdi da ne govorim“, kazao je Karajlić.

  Naveo je i da se, potom, „u dugim razgovorima sa Sejom“ nije došlo do kompromisa. „Ja sam hteo da vlasnici imena budemo obojica, po pola, a on je hteo sebi sve. Nije imao sluha za moje predloge. O tome će izgleda, odluku, ipak, doneti sud“, kazao je.

  Ocenio je i da, uglavnom, sudbina Zabranjenog pušenja „jeste na neki način i sudbina zemlje u kojoj je nastalo“. „Šteta je što nismo bili u stanju da se dogovorimo i zbog nas, i zbog publike, a najviše zbog naših pjesama koje su postale dio kulturnog naslieđa ovih prostora“, kazao je.

  Što se tiče Sejine navodne zabrane da izvodim pesme Zabranjenog pušenja, takvu zabranu mu ni jedan sud nigde na svetu neće dozvoliti. Izvođenje bilo čijih pesama na koncertima je dozvoljeno svakom muzičaru. Za ova izvođenja se uvek plaća naknada, tako da izvođenje niko i nigde ne može zabraniti. Što se pretnji sudskim postupcima tiče, ja sam za iste spreman, mada mislim da u toj utakmici neće biti pobednika.

  „Nadam se da ovo nije kraj priče o Zabranjenom pušenju. Šteta je što nismo bili u stanju da se dogovorimo i zbog nas, i zbog publike, a najviše zbog naših pjesama koje su postale dio kulturnog nasleđa ovih prostora“, naveo je, između ostalog, dr Karajlić.

  Izvor: Agencije, 021

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE