Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zabrana uvoza „evro 3“ vozila počinje od JUNA?

  Država je već nameravala da pospeši kupovinu eko-vozila, ali su trenutne vremenske prilike i povećano zagađenje vazduha ubrzali donošenje odluka pa će, najverovatnije već od juna, stupiti na snagu zabrana uvoza vozila sa „evro 3“ motorom, potvrđeno je nezvanično „Večernjim novostima“ iz više izvora.

  „Iako je ranije planirano da se zabrani uvoz vozila sa standardom motora „evro 3“ krajem godine, ministar ekologije Goran Trivan je najavio da će se to desiti možda već u junu. Mi smo, kao udruženje, pre više od tri godine upozoravali da ćemo doći u ovakvu situaciju i predlagali niz mera“, kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova Miloš Petrović.

  On kaže da su automobili, u gradovima, ipak najveći zagađivači, pogotovo u takozvanim špicevima, ali i da je činjenica da ne možemo svi da kupimo nove automobile.

  „Niko nije protiv uvoza polovnih i kupovine takvih vozila. Samo tražimo da budu tehnički ispravni, da imaju katalizatore, druge uređaje i da se zabrani uvoz prastarih vozila“, kaže Petrović-

  Država je najavila i subvencije za kupovinu novih ekoloških vozila.

  „Taksistima je već omogućeno da uz subvenciju od 8.000 evra kupe novo vozilo. Uslov je da ima „evro 6“ motor ili da bude električno, odnosno hibridno. Bili smo u Ministarstvu finansija na razgovorima, kao uvoznici, i tu je sve jasno. Taksisti treba da daju 15 odsto vrednosti vozila odmah, država subvenciju, a ostalo može na kredit, lizing“, kaže Petrović.

  Na pitanje očekuje li se neka subvencija i za građane, Petrović kaže da sve zavisi od novca koji država može da izdvoji za ove namene, kao i da ima raznih načina da se pomogne nabavka eko-vozila, ne samo kroz direktne subvencije.

  Za početak bez PDV?

  Kako su „Večernje novosti“ nezvanično saznale, Ministarstvo ekologije je uputilo dopis Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila da bi videli i njihovo mišljenje šta bi još trebalo, pored zabrane uvoza polovnih vozila sa „evro 3“ motorom, hitno uraditi.

  Predlog koji će uvoznici poslati Ministarstvu, piše list, biće da se, za početak, hibridna i električna vozila oslobode plaćanja PDV.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE