"Crna lista" poslodavaca koji KRŠE PRAVA majki

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Crna lista” poslodavaca koji KRŠE PRAVA majki

  U saradnji sa Ministarstvom za rad, Centar za mame objavio je “crnu listu poslodavaca” za decembar prošle godine, a na tom spisku su firme koje krše prava trudnica i porodilja.

  Na crnoj listi nalazi se petoro poslodavaca iz Niša, Zrenjanina, Zaječara i Novog Sada. Kršili su prava trudnica i porodilja zaposlenih uglavnom u prodavnicama, ugostiteljskim objektima, pekarama, frizerskim salonima, piše na sajtu Radio televizije Srbije.

  “Najveći propust je da se porodiljama ne isplaćuje novčana nadoknada u momentu kada su radile ili se recimo obračun o primanju ne dostavlja, ili ima prekovremenog rada, u principu ima čak i otkaza. Od tih svih nadzora koje smo uradili, mi smo podneli i na sajtu izbacili 29 poslodavaca, 19 je u vezi sa tudnicama, a deset sa porodiljama”, rekao je Stevan Đurović iz Inspektorata za rad.

  Kako bi stale na put kršenju njihovih prava, sve češće poslodavce prijavljuju i same trudnice i porodilje. Od septembra prošle godine, to im je omogućeno i posebnom telefonskom linijom. Od tada, SOS telefon zazvonio je 336 puta.

  “Kako mame mogu poslodavce da prijave zbog crne liste i anonimno, verujemo da je veliki broj njih dodatno ohrabreno samim tim što zna da možda njihovo ime neće ući u slučaj, a nešto će se zaista desiti”, rekla je Jovana Ružić iz Centra za mame.

  Ministarka zadužena za demografiju i populacinu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je “u 190 inspekcijskih nalaza konstatovano da je u 29 sve to bilo osnovano”.

  “Prema tome, linija jeste opravdala postojanje, izrečene su odgovarajuće mere, predlozi za pokretanje prekršajnog postupka, ukazi i druge mere.Od finansijskih izrečene su i kazne”, navela je Đukić Dejanović.

  One mogu biti od 800.000 do dva miliona dinara. Sledeća crna lista poslodavaca koji su kršili prava trudnica i porodilja biće objavljena u prvoj nedelji februara.

  Izvor: RTS, N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE