Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zabrana pušenja i na filmu?

  Evropska komisija podržava ideju nedavno iznetu u Francuskoj o zabrani pušenja na filmu, da bi se cigarete učinile manje privlačnim.

  „Evropska komisija pozdravlja sve mere u zemljama EU koje pušenje čine manje glamuroznim i smanjuju broj korisnika cigareta, posebno među mladima“, izjavila je za portal EurActiv portparolka Evropske komisija Anka Paduraru.

  Francuska ministarka zdravlja Anjes Bizen (Agnès Buzyn) je prošle sedmice, tokom diskusije u Senatu gornjem domu Parlamenta Francuske, o poskupljenju cigareta, izrazila spremnost da preduzme odlučne mere protiv pušenja i za njegovu zabranu u francuskim filmovima.

  Prethodno je senatorka socijalista Nadin Grele Sertene (Nadine Grelet-Certenais) kritikovala francuske reditelje tvrdeći da promovišu reklamiranje duvana.

  „U 70% novih francuskih filmova ima najmanje jedna scena u kojoj neko puši. To manje ili više pomaže da se korišćenje cigareta prikaže kao uobičajeno, čak i da se promoviše, i to i deci i adolescentima“, rekla je Grele Sertene.

  Ministarka Bizen je rekla da će o tom pitanju razgovarati s ministrom kulture u nastojanju da se „denormalizuje“ slika duvana u društvu. „Ne razumem zašto je cigareta toliko važna u francuskom filmu“, izjavila je Bizen, dodavši da se potpuno slaže sa senatorkom.

  Dominik Ngjen (Dominick Nguyen) iz Evropske mreže za prevenciju pušenja i duvana izjavio je za Euraktiv da bi takav potez bio „ogroman korak“ ka denormalizaciji pušenja, posebno među mladima.

  „Među 15-godišnjacima u Francuskoj svaki četvrti redovno puši, i svaka inicijativa da se spreči da oni postanu meta duvanske industrije je korisna za njihovu zaštitu od zavisnosti“, rekao je Ngjen.

  S druge strane, direktor grupe za zaštitu prava pušača Forest EU Gijom Perigoa (Guillaume Périgois) smatra da takva mera predstavlja „problematičnu“ cenzuru.

  „Činjenica da crtani filmovi za decu nemaju scene pušenja je dobra stvar. Ali filmovi za stariju publiku treba da mogu da odražavaju stvaran život, ne svet bez duvanskog dima. U većini zapadnog sveta, uključujući Francusku, između četvrtine i trećine odraslog stanovništva puši“, kazao je Perigoa.

  On je upitao da li u francuskim filmovima treba zabraniti i pojavljivanje debelih ljudi jer mogu biti smatrani anti-modelima. „Ko je sledeći na redu posle pušača?“, pitao je Perigoa.

  Izmenjena direktiva EU o duvanskim proizvodima, koja je stupila je na snagu u maju 2016, uvela je strožu kontrolu duvana.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE