Za pet dana 20.000 potpisa podrške za MAJKE PREDUZETNICE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za pet dana 20.000 potpisa podrške za MAJKE PREDUZETNICE

  Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) podržalo je inicijativu Digitalne zajednice Srbije i Udruženja “Mame su zakon”, kojom se od države zahtevaju konkretne mere poboljšanje statusa preduzetnica koje postaju majke.

  U saopštenju se navodi da je za samo pet dana na platformi “Kreni – Promeni”, više od 19.000 građana potpisalo onlajn peticiju “I preduzetnice su mame”, koja je naslovljena na premijerku Anu Brnabić i ministre za rad i zapošljavanje, i brigu o porodici, Dariju Kisić Tepavčević i Ratka Dmitrovića.

  “Ovom inicijativom se ukazuje na neravnopravan položaj preduzetnica u odnosu na zaposlene žene u pogledu ostvarivanja naknade zarade, kao i korišćenja plaćenog odsustva. Navedenom neravnopravnošću se preduzetnice dovode u nejednak pravni položaj, a u realnosti se značajno otežava njihov život i ostvarivanje u ulozi majke”, navodi se u saopštenju.

  Takođe, kako dodaju, to destimuliše i privatnu inicijativu u privredi.

  Cilj inicijative “I preduzetnice su mame” je da se preduzetnicama omogući pravo na pun iznos naknade u toku trudničkog odsustva za preduzetnice koje privremeno ne odjave obavljanje delatnosti, zatim pravo na pravičan obračun naknade na osnovu kojeg bi preduzetnice imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje u toku porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta i jednakost u korišćenju prava odsustva sa rada radi nege deteta.

  Sadašnja situacija je takva da kada preduzetnica odluči da postane majka, ako želi da nastavi poslovanje njene preduzetničke agencije neće dobiti punu naknadu od države za trudničko odsustvo, već samo 50 odsto naknade, zatim nisu joj uplaćeni doprinosi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta.

  Takođe, za rođeno treće i svako naredno dete ona nema pravo na odsustvo u trajanju od dve godine kao zaposlene žene, već samo godinu dana, a ne može da prenese na partnera pravo odsustva sa rada radi nege deteta, kao što to može zaposlena žena.

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE