Za paljenje rastinja kazne i do milion dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za paljenje rastinja kazne i do milion dinara

  Zbog opasnosti od širenja požara i izazivanja veće materijalne i ekološke štete, a u najgorem slučaju do povreda i smrtnih posledica, MUP apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom.

  Aleksandar Radosavljević iz Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije apelovao je da se trava ili nisko rastinje ne pale na otvorenom, ni u urbanim sredinama ni na obradivim površinama, a posebno ne u blizini šuma.

  “Ukoliko do požara dođe, molimo građane da kontaktiraju vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193, a ukoliko je požar manjeg intenziteta, da pokušaju sami da ga ugase, ako to neće uticati na njihovu ličnu bezbednost”, rekao je Radosavljević, a saopštio MUP.

  Kako je istakao, od početka godine, na teritoriji Republike Srbije, bilo je 1.430 požara na otvorenom i tom prilikom nije bilo povređenih ni stradalih osoba.

  Visoke kazne

  Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.

  Za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

  Takođe, ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

  Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE