Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plate u IT industriji idu i do 8.500 EUR, ovo su NAJPLAĆENIJE pozicije

  Podaci sajta HelloWorld.rs pokazali su da su kandidati u IT industriji sve aktivniji na tržištu rada i da je primetan  povećan broj konkurisanja na oglase u novembru za 26% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

  Kako ova industrija konstantno raste,  tako i 2022. Srbija beleži rast izvoza IKT usluga, koji iznosi 2,5 milijarde evra.

  Plate u IT sektoru se  povećavaju, te je u avgustu iznosila u proseku  1.600 evra, ali prema očekivanjima i rečima poslodavaca do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.

  Najplaćenije pozicije u IT-u

  U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja, pa se beleži porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.

  Prema istraživanju Puls srpske iz zajednice koje je sproveo sajt HelloWorld.rs sa međunarodnom istraživačkom agencijom Masmi, top 5 najtraženijih pozicija i njihove prosečne plate su:

  Team lead – prosek 2.600 evra

  Backend Developer – prosek 2.200 evra

  Product/project Manager – prosek 2.100 evra

  Full–Stack Developer – prosek 1.600 evra

  Frontend Developer – prosek 1.400 evra

  IT stručnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT-jevci unose svoje zarade, najveći iznos upisao  Software inženjer iz Beograda – čak 8.500 evra.

   Kandidati sve aktivniji na tržištu

  Kako se bliži kraj godine, tako je primetno  da su kandidati sve aktivniji u potrazi za novim zaposlenjem što pokazuju podaci sa sajta HelloWorld.rs.

  U prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17% u odnosu na prošlu godinu.

  Početkom trećeg kvartala, tržište se oporavljalo i broj oglasa na sajtu je bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata  rasla. Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali čak 26% više u odnosu na prethodnu godinu.

  Tako nastavljaju i u finišu ove godine, pa je u novembru 2022. zabeležen rast broja konkurisanja od čak 27% u odnosu na 2021. godinu.

  Takođe, i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji je sve veći, što možemo zaključiti kada uporedimo ovu sa prethodnom godinom. Konkretno broj oglasa od januara do novembra skočio je za 2,5%.

  Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su: JavaScript, GIT, SQL, Java i Python.

  Zlatno doba IT-ja: Sve više ljudi odluči da se PREKVALIFIKUJE, a da li im treba fakultet?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE